Организираха за първи път в рамките на МУ-София, първата международна Еразъм седмица за преподаватели.

Събитието се проведе от 16 до 20 октомври в аулата на болница „Света Екатерина“-София. Международната седмица се състоя по повод 30-годишнината на програмата ЕРАЗЪМ +.

Повече форума разказа проф. Антония Янакиева, дм, Еразъм Координатор на Факултет по обществено здраве и Медицински Колеж "Йорданка Филаретова" към Медицински Университет - София:

Проф. Янакиева, бихте ли разказали накратко за събитието, което се проведе и на каква тематика беше посветено?

Факултетът по обществено здраве и Медицински колеж „Йорданка Филаретова“, организираха за първи път в рамките на МУ-София, първата международна Еразъм седмица за преподаватели, която е посветена на 30-годишнината на програма Еразъм. Седмицата е озаглавена „Нови хоризонти в общественото здраве и здравните грижи“. Проведе се между 16 и 20 октомври 2017 г., като в нея взеха участие преподаватели и координатори по програмата от различни европейски страни.

Вие бяхте модератор на част от сесиите. Бихте ли разказали какви теми се обсъждаха?

През първия ден на Еразъм седмицата всички участници представиха институциите и държавите, от които идват. От една страна, бяха представени възможностите за обмен на студенти от специалностите, предлагани във Факултета по обществено здраве, Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ и чуждестранния партньор. От друга страна програмата предлага възможност за обмен на преподаватели, опит и добри практики. По време на Еразъм седмицата се провеждат също така и семинари с конкретна насоченост, например семинар за добри практики при работата на медицинските сестри или семинар с насоченост към общественото здраве и прилагани мерки за промоция на здравето. Участниците се обединиха и размениха опит относно прилагането на образование, методи и практики, основани на доказателства, особено характерно за чуждестранното образование в сферата на медицинските специалности.

Споделете малко повече за програмата и възможностите, които предлага тя, след като вече е осъществена тази колаборация между Вас и чуждите университети.

Програма Еразъм има дългогодишна традиция и финансира обмена на студенти и преподаватели в различните държави. Целта на програмата е студентите да подобрят своите професионални знания, да се запознаят с чуждестранните практики и специфика на работа, характерна за тяхната специалност, различната култура, подобряване на своите езикови знания, както и първи срещи с друг език. Освен това работата в екип и друга организация в здравеопазването е част от образованието и опита, който предоставяме на студентите.

През изминалата Еразъм седмица Факултетът по обществено здраве и Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ установиха нови контакти и затвърдиха съществуващите такива. Обменът е двупосочен. Това предоставя възможност за нашата страна да покаже своята култура и гостоприемност, красотата на природните забележителности и студентите, които идват на стаж в България, обикновено искат да се върнат или за повторен стаж, или за почивка с близки и приятели.

Проф. д-р Вихрем Петков, дм - Директор на Медицински колеж "Йорданка Филаретова"

Анна Рубика и Йелена Буико, от Университета в Даугавпилс, Латвия

Зелиха Кая, Унивесритета в Кайсери, Турция

.

.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече