Отзиви от Есенната среща на Българското дружество по белодробни болести.

Есенната среща на Българското дружество по белодробни болести (БДББ) се проведе между 20-ти и 22-ри октомври в Боровец. Форумът бе открит със специална програма, а в научната част взеха участие известни български и чужди специалисти в областта на белодробните болести.

„Срещата е едно уникално събитие, по време на което ще бъдат представени новости в различни области на респираторната медицина, а в същото време колегите ще имат възможността да обменят опит и да споделят проблеми от практиката“, заяви председателят на БДББ - доц. Диана Петкова.


Един от ключовите лектори по време на програмата бе италианският проф. Gennaro D'Amato, дошъл за събитието специално от Неапол. Експертът е професор по респираторна медицина и алергични болести в Неаполски университет "Federico II" и ръководител на Пулмологичното отделение към университетската болница. Той има над 4000 научни публикации и е едно от най-популярните имена в областта на пулмологията.

Проф. D'Amato изнесе лекция на тема "Тежка астма - отключващи фактори и нови методи за лечение". Ето какво разказа той пред Здравен навигатор:Проф. D'Amato, Вие сте едно от най-популярните имена в респираторната медицина. В кои сфери са насочени Вашите научни интереси?
Специализирал съм Пулмология, Алергология и Имунология. Последните ми научни разработки са свързани най-вече с урбанистичните фактори, повишаващи честотата на респираторните заболявания.
Бях председател на Комисията по замърсяване на въздуха и респираторна алергия към Европейската академия по алергология и клинична имунология и още от тогава имам силен интерес по темата.

Вашата лекция бе за тежката астма, с какво се характеризира тя?
Тежката астма е хронично състояние, което трудно се контролира и още по-трудно се лекува. Този тип астма е резистентна на кортикостероиди и обструкциите често са почти фатални.
Етиологичните фактори, познати в практиката, са генетична предизпозиция, фактори от околната среда, дисфункция на гладката мускулатура, повишена възпалитена активност на определен тип клетки, дисфункция на епитела на въздухоносните пътища, тип имунен отговор.
Огромна роля играят и хроничните възпалителни заболявания, тютюнопушенето, замърсяването на въздуха, хроничните инфекции в организма, както и експозицията на действието на алергени.
При над 50% от пациентите с астма се доказва еозинофилия в кръвта. Това се наблюдава и при неправилно лечение на заболяването. Тази еозинофилия води до лоши резултати от прилаганата в последствие терапия.

Кои са ключовите цитокини при атопичните болести?
Цитокините, участващи в развитието на атопичните болести, са няколко групи.
Първата група включва т.нар. атопични цитокини - IL-4, IL-5, IL-9, и GM-CSF.
Амплифициращите цитокини са най-вече IL-бета, IL-6 и туморнекротизиращ фактор алфа.
Хемокините включват еотаксин, RANTES, MCP-1,3 и 4 и TARC, а растежните фактори са PDGF, TGF-алфа и бета, VEGF.
Инхибиторните цитокини са представени от IL-10, IL-12, IL-18 и IFN-гама.
Доказано е по-високото ниво на IL-5 в белите дробове на пациентите с тежка астма.

Каква е ролята на IL-5?
Този цитокин се синтезира предимно от T2-хелперите, както и в мастоцити и еозинофилни левкоцити. IL-5 участва в еозинофилната матурация, миграция, хемотаксис и активация и именно затова има изключително важна роля в клиничната практика.

Какви видове терапия се прилагат при пациенти с тежка астма?
Видовете терапия са с LABA, различни дози ICS, бързо действащи бета 2-антагонисти, стероиди.
Прилагат се и различни анти-цитокинови терапии чрез хемокинови антагонисти, инхибитори на синтезата на цитокини и лечение чрез определен вид цитокини.

Какво е пожеланието Ви към Вашите колеги?
Щастлив съм, че съм в България. Желая на българските си колеги да продължаваме да се срещаме по такива събития, защото тук всички се учим един от друг.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече