Председателят на Дружеството на европейските катарактални и рефрактивни хирурзи (ESCRS) бе лектор по време на XII Конгрес на Българското Дружество по Офталмология.

XII-тият Конгрес на Българското Дружество по Офталмология се проведе между 19-ти и 22-ри октомври в София. Традиционно форумът събра на едно място голям брой специалисти по очни болести от страната и света.

Част от чуждестранните лектори бяха представители на Дружеството на европейските катарактални и рефрактивни хирурзи (European Society of Cataract & Refractive Surgeons - ESCRS).

ESCRS Academy бе част от програмата в петък, а представителите на организацията, изнесли доклади, бяха председателят на ESCRS - проф. David Spalton, д-р Bekir Sitki Aslan, д-р Ozana Moraru, д-р Roberto Bellucci и д-р Angela Panico.

Ето какво разказа председателят на ESCRS през Здравен навигатор:Проф. Spalton, днес изнесохте две интересни презентации на теми "Update in PCO" и "Avoiding complications of capsule rupture". Какви са ключовите заключения от тези два доклада?

Първата ми презентация наблегна върху напредъка в дизайна на интраокуларните лещи, върху концепта капсулата да е отворена, върху съществуващите доказателства, че това води до избягване на постериорна капсулна опацификация (PCO). Промените в дизайна на лещата и други фактори водят до намаляване на честотата на PCO от клинична гледна точка.

Втората ми лекция имаше за цел да представи колко обширна действително е темата за руптурата на задна лещена капсула и различните начини за овладяване на това състояние. Обърнах специално внимание на рисковите фактори.
Посланието ми към колегите е да мислят за рисковите фактори преди операцията и да установят индивидуално за всеки пациент дали съществува повишен риск от разкъсване на капсулата. След това те трябва внимателно да планират хирургичната манипулация, така че да протече всичко максимално лесно.
Разкъсването на задна лещена капсула не се среща толкова често в практиката и обикновено е трудно да прецениш каква апаратура ще е нужна.

Вие бяхте модератор по време на сесията "ESCRS Academy", какво е Вашият коментар относно широко коментираната фемтолазерна хирургия?

Фемтосекундната лазерасистирана катарактална хирургия все още е спорен метод. Процедурата е много скъпа, хирурзите все още са под напрежение, тъй като нямат достатъчно опит с тази методика. Задължително трябва да се установи дали пациентът ще вижда по-добре след процедурата.
Аз лично съм доста скептичен дали фемтолазерна хирургия е по-добра от стандартната операция. Да, методът е чудесен и също е ефективен, но в края на деня за нас е най-важно пациентът да е доволен, а той заплаща разходите.


Какви са последните новини от European Society of Cataract & Refractive Surgeons?

Наскоро в Лисабон се състоя нашият 35-ти конгрес, по време на който бяха представени множество иновации и научни достижения.
Една от горещите теми в момента са торичните лещи - тяхната употреба, правилните начини за калкулация, изравняване и прилаганите технологии. Темата за уълженото носене на контактни лещи също е актуална.
Важно е да се спомене и проучването, което проведохме съвсем скоро и което струваше над половин милион евро. Резултатите сочат, че прилагането на топични стероиди все още е необходимо след неусложнена катарактална хирургия. Употребата им е свързана със значително по-малко субективни оплаквания от дискомфорт, замъглено виждане, зачервяване, остра болка и фотофобия.
Понастоящем сме свидетели на прекрасен момент да си катарактален хирург, навлизат толкова много иновации!


За пръв път сте в България, какво мислите за конгреса на БДО?

Наистина се вълнувам и всичко ми е много интересно. Наслаждавам се на конгреса, макар че повечето лекции са на български и не ги разбирам. За съжаление не говоря езика, за да се включа в дискусиите, но забелязвам, че публиката е доста ентусиазирана и участва активно.


Какво е посланието Ви към младите Ви колеги?

Както казах, свидетели сме на вълнуващи времена в катаракталната хирургия. През следващите 10 години много неща ще се променят - по-добри лещи, по-добра биометрия, фемтолазерна хирургия. Призовавам ги да се трудят усилено, тъй като предстоят прекрасни неща в сферата.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече