Младият лекар бе част от участниците по време на XII Конгрес на Българското Дружество по Офталмология.

XII-тият Конгрес на Българското Дружество по Офталмология се проведе между 19-ти и 22-ри октомври в София. Традиционно форумът събра на едно място голям брой специалисти по очни болести от страната и света.

Освен богатата научна програма и редицата чужди специалисти по офталмология, форумът бе посетен от голям брой млади лекари и специализанти. Последните взеха участие в научните презентации, постерната сесия и дискусиите след докладите. Доц. Стойна Баналиева заяви: "Най-много ми хареса фактът, че залата е пълна с млади хора. Забелязвам, че младите специалисти са наистина задълбочени, държат се възпитано и като цяло не чух празни приказки. Мисля, че те имат истински потенциал да станат добри в нашата специалност. Много са задълбочени. Младите четат много, знаят много, остава само да ги научим и да могат много. А това зависи и от нас."

Д-р Стефка Александрова е специализант последна година по Офталмология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Ето какво разказа тя пред екипа на Здравен навигатор:

Д-р Александрова, за пръв път ли участвате в събитие на БДО и какви са Вашите впечатления?
За пореден път посещавам конгрес на Българското Дружество по Офталмология, тъй като тук е мястото, на което един млад специалист може да се запознае с най-новите тенденции в офталмологията.
Организацията традиционно е на ниво, а презентациите на колегите са много интересни.
Силно впечатлена съм от лекциите на офталмолозите от ESCRS. Да се докоснем до имена от такава величина е уникална възможност!

Какво е мнението Ви за възможностите за развитие на младите специалисти по офталмология?
Като специализант, който съвсем скоро ще получи специалност, за съжаление смятам, че възможностите са малко. Имах късмета да попадна в болница, в която обучението е на ниво, но какво се случва с един млад лекар все още е въпрос с повишена трудност за повечето колеги.
Практическото обучение в някои болници е на лошо ниво, а няма как да се очаква да станеш на 30 години и едва след това да започнеш да се учиш на хирургия. Естествено, не всички са подходящи за хирурзи, но младите трябва да имат шанс да се докоснат до това. Ако те нямат тази възможност, това реално е осакатяване на българската медицина, тъй като не се знае колко много губи тя по този начин.

Какви са проблемите в сферата от Ваша гледна точка?
Като специализанти, ние прекарваме прекалено много време във вършене на, така да се каже, "рутинна хамалогия". Това налага допълнителното ни самостоятелно обучение - ние отделяме от личното си време, за да ходим на курсове в чужбина, където надграждаме компетентността си.
Ако системата функционираше по правилен начин, всеки един от нас щеше да получава достатъчно знания и умения тук и пред нас нямаше да стои изборът дали да останем в България, или да заминем навън.

Какво е Вашето послание към младите Ви колеги?
Да дават най-доброто от себе си, да четат Kanski и американски учебници по офталмология и да разчитат на теоретичните си знания. Пожелавам им да имат шанс да придобият и практически умения.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече