Това каза д-р Галинка Павлова.

„В момента очакванията на БЛС са свързани с окончателното приемане на бюджета на НЗОК и предстоящия преговорен процес на рамковия договор“, каза д-р Галинка Павлова пред БНР в отговор на въпрос за новия министър на здравеопазването Кирил Ананиев. „Още тази седмица се надявам, че ще има среща с новия екип на Министерството. В края на седмицата събираме Национален съвет да решим как ще действаме оттук нататък, ако не са приети предложенията ни“, уточни тя.

Д-р Павлова припомни исканията на БЛС, свързани с преразпределянето на допълнителните 400 млн. лева, планирани в бюджета за здравеопазване за 2018 г. „БЛС настоява да се увеличат парите на общопрактикуващите лекари с 10 млн. лева и с 12-13 млн. лева парите за специалистите в извънболничната помощ. Това не е каприз, а е мотивирано и обосновано искане. Повечето пари в извънболничната помощ са в унисон с програма „Здраве 2020“, където е записано, че извънболничната помощ трябва да има тежест и съответно да бъде финансово осигурена. Това е препоръката и на Световната банка. Увеличението ще се изрази в повече направления за хората, за да имат по-добър достъп до специалистите, а и в повишаване на цените“, каза тя.

По думите на д-р Павлова приходът на общопрактикуващите лекари е средно 3000 лв. „Това не е заплата – от тези пари се осигурява издръжката на практиката, заплати на наетия персонал. При увеличаването на минималната работна заплата няма как да се остане на тези цени, които са при общопрактикуващите лекари и специалистите в извънболничната помощ“, поясни тя.

Зам.-председателят на БЛС подчерта, че очакванията са министърът да подкрепи исканията за преразпределяне на парите в бюджета, а след това много бързо да се започне работа по нормативните документи. „В преговорния процес трябва да уточним какво точно ще купува Здравната каса като медицинска дейност. Това беше регламентирано в Наредба 2, която в момента се обжалва пред петчленен състав на ВАС. В момента имаме нормативен дефицит и това създава редица трудности, ако щете и едно чувство на безперспективност.

Тя огласи още едно предложение на БЛС – да се промени законът и с парите от здравни вноски да не може да се купува недвижимо имущество, както е записано сега. „Настояваме от надсъбраните вноски да бъде даван процент на общопрактикуващите лекари и на специалистите. Досега тези суми отиваха за лекарства и болнична помощ“, каза д-р Павлова. „Секторът има дълбоко заложени проблеми в модела на здравноосигуряване и модела на финансиране“, допълни още тя.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече