Това каза председателят на Българско дружество по ендокринология проф. Анна-Мария Борисова по повод Световния ден за борба с диабета.

По повод световния ден за борба с диабета (14-ти ноември) стартира национална информационна кампания за повишаване на вниманието към сърдечносъдовия риск при хората със захарен диабет тип 2 (ЗДТ2). Инициативата е под надслов: „Когато мислиш за своята кръвна захар, помисли и за сърцето си!” и се организира от Българско дружество по ендокринология и фармацевтична компания Boehringer Ingelheim България, с цел да информира широката общественост за риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания при хората със ЗДТ2.

Кампанията стартира с пресконференция на 14-ти ноември в БТА, на която проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българско дружество по ендокринология и проф. Цветалина Танкова, секретар на Българско дружество по ендокринология, обясниха защо е важно да се обръща внимание на сърдечно-съдовия риск, свързан със заболяването захарен диабет тип 2.

“Разпространението на захарния диабет тип 2 добива епидемичен характер и се очаква през следващите години броят на хората по света с това заболяване да се увеличава прогресивно. Основната причина за смъртност при захарен диабет тип 2 са сърдечно-съдовите усложнения, които се явяват по-рано и имат по-бърза прогресия. Доказано е, че рискът от сърдечно-съдово заболяване е от два до четири пъти по-висок при хората с диабет в сравнение с общата популация, а когато захарният диабет тип 2 е придружен от миокарден инфаркт или инсулт, очакваната продължителност на живота е понижена средно с 12 години“, сподели проф. Анна-Мария Борисова по време на своята презентация на тема „Връзката между захарен диабет тип 2 и сърдечно-съдовите заболявания и епидемиология на проблема“.

На пресконференцията проф. Танкова обърна внимание на комплексния подход при захарен диабет тип 2 и разкри защо е изключително важно пациентите със захарен диабет тип 2 да следят и здравето на своето сърце: „Захарният диабет е свързан с висок сърдечно-съдов риск и сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смъртност. Макар честотата на сърдечно-съдовите заболявания сред хората с диабет да намалява през последните десетилетия, тя остава изключително висока в сравнение с хора без диабет“, посочи тя. „Ето защо, при избор на терапия трябва да се мисли не само за кръвната захар, но и за сърцето на пациента – за контрол на налични сърдечно-съдови заболявания и рискови фактори. Само с такъв комплексен подход можем да удължим живота на нашите пациенти. При наличие на сърдечно-съдово заболяване трябва да се дава предимство на медикаменти за лечение на диабета с доказан кардиопротективен ефект”, сподели още проф. Танкова.

Кампанията е с национален обхват и ще започне с разпространение на образователни листовки до пациентите в диагностично-консултативните центрове в София, Варна, Бургас, Плевен, Русе, Стара Загора и Пловдив. Инициативата ще продължи чрез разпространение на информационни материали в пощенските станции в страната, метро станциите в столицата, както и посредством излъчване на информационни клипове в радиото и телевизията.

Захарният диабет е съществен рисков фактор за поява на сърдечносъдови заболявания. Повишената честота на сърдечносъдови заболявания при пациентите с диабет се отдава до голяма степен на ускорената коронарна атеросклероза, която се развива в по-ранна възраст и прогресира по-бързо до сърдечносъдови инциденти, отколкото при хората, които нямат диабет. Доказано е, че приблизително 50% от пациентите с диабет умират от сърдечно-съдово заболяване, а рискът от смърт поради сърдечно-съдови причини е от два до четири пъти по-висок при хората с диабет. Факторите, които се свързват с повишена смъртност сред диабетиците, са мъжкият пол и голямата продължителност на диабета. Диабетът повишава с 2,5 пъти риска от развитие на сърдечна недостатъчност. Рисковите фактори за развитие на сърдечна недостатъчност при пациенти със захарен диабет са артериална хипертония, коронарна болест на сърцето, хипергликемия, хиперинсулинемия и други. Някои традиционни рискови фактори за сърдечно-съдово заболяване при пациенти със захарен диабет са наличие на артериална хипертония, тютюнопушене, затлъстяване хипергликемия и други.

Захарният диабет тип 2, наричан още неинсулинозависим диабет, е най-често срещаният тип диабет, характерен за зрялата и напреднала възраст, с изразено генетично предразположение. Захарният диабет тип 2 настъпва вследствие отпадане действието на инсулина – инсулинова резистентност. Тя се дължи на дефект на инсулиновите рецептори и пострецепторен дефект, което води до нарушено усвояване на глюкоза от клетките.

Ако заболяването бъде открито навреме и правилно контролирано, се намалява вероятността за допълнителните усложнения и тежките последствия от съпътстващи заболявания, характерни за ЗДТ2. Това може да се случи посредством правилно хранене, умерена физическа активност и избор на подходяща терапия. Пациентите трябва да са наясно, че ако страдат от това заболяване, опасността за тях не произтича единствено от нивата на тяхната кръвна захар, но и от поява на сърдечно-съдови заболявания. Затова те трябва да следят редовно своите кръвни показатели и да се грижат информирано за здравето си.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече