Както вече Ви информирахме, форумът се състоя в средата на ноември в Пловдив.

Програмата бе посветена на последните постижения в областта на диагностиката и интервенционалното лечение на сърдечносъдовите заболявания.

Доц. Велчев: “Докладите на колегите обхващат терапии и методи, които навлизат в България изключително бавно”

Доц. Велчев, Вие бяхте модератор по време на много от сесиите на конференцията. Какво лично на Вас Ви направи впечатление от изнесените презентации?

За мен тази конференция е леко фрустрираща. Тя показва, че новите терапии не могат да влязат в България и разликата в нивото на медицината в държавата ни и по света постепенно започва отново да се увеличава. Тоест, ние преминаваме през различни цикли на развитие. Имаше момент, когато тази граница се беше сближила осезаемо, но в момента нещата стоят по друг начин.

Всичко това според мен се дължи на факта, че се дава превес на т.нар. "плащане на парче". Начинът на финансиране в момента стимулира статуквото. Ако ситуацията остане такава, ние ще продължим да правим същите неща, само и само да поддържаме същия приход в болниците, в които работим. За мен това е белег за нездрава връзка между финансиране и медицина.

Докладите на колегите обхващат терапии и методи, които навлизат в България изключително бавно.

Нашето дружество се разраства. Хората, които са специалисти в този бранш, стават все повече, като доста колеги са наистина добре технически подготвени.

Това, за което се борехме преди време, да има покритие например при инфаркт и остър коронарен синдром, вече е факт. Ние обаче не можем да лежим на тези лаври и трябва да се научим да предлагаме нови услуги на пациента и да бъдем полезни, като същевременно задържим бонусите, които сме получили досега.

Текущата конференция ме кара да мисля, че забавяме темпото.

Вярвате ли, че скоро ще бъде намерено решение на тази проблематика?

Честно казано, не знам. По-скоро мисля, че не.

Какво ще пожелаете на Вашите колеги?

Да продължават да мислят преди всичко за пациента. Искрено им пожелавам възможността да работят в система, при която няма да се налага да мислят за количеството на извършената работа, а само за нейното качество. Желая на всички колеги да са живи и здрави, тъй като ни предстои изключително много работа.

Проф. Кънева: “Детските кардиолози и интервенционалните кардиолози за възрастни трябва да работят заедно”

Проф. Кънева, Вие бяхте модератор по време на сесията по детска кардиология. На какво наблегнаха Вашите колеги като тематика?

Тази година решихме мотото на сесията да бъде "Стентовете в практиката на детския кардиолог". Стентовете се използват изключително масово при възрастни, при коронарно болни пациенти, но те се използват и изследват и при деца.

При тях могат да се използват коронарни стентове - в случаите на новородени със сериозни кардиопатии, където стентирането избягва тежката оперативна намеса. Тази тема засегна проф. Шрирън, който говори за стентиране на изходен път на дясна камера при пациенти с тетралогия на Фало. Д-р Димитров пък изнесе доклад за стентирането на артериален канал при критично болни новородени. Моята презентация засегна нуждата от използване на по-големи стентове при пациенти с коарктация на аортата.

Защо избрахте именно тази тема?

Това е интервенционален конгрес и трябва да привлечем възрастните кардиолози към детската кардиология. Това е тема, която гради мостове между двете специалности. Всички ние работим заедно, а възрастните кардиолози - интервенционалисти ни помагат при използване на коронарни стентове. От друга страна, ние им оказваме съдействие при използване на големи стентове при патологии, които не са толкова чести и познати за тях.

Какво трябва да запомнят колегите Ви от Вашата лекция?

Ключовото ми послание е, че детските кардиолози и интервенционалните кардиолози за възрастни трябва да работят заедно. И добре излекуваните деца би следвало да бъдат проследявани, след като излязат от детството и станат възрастни.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече