Това отчете Лиляна Арсова, директор на дирекция в Министерството на туризма, на форум, посветен на медицинския туризъм.

Въпреки огромните възможности на нашата медицина, изключителния професионален потенциал на българските лекари и лесния достъп до консултации със специалист, броят на чужденците, идващи на лечение у нас, е намалял в сравнение с предходната година. Арсова посочи, че през 2016 г. у нас са се лекували 47 500 чужденци.

8% ръст в броя на туристите, посетили страната ни през 2016 г. в сравнение с предходната година, е отчетен от Министерството на туризма, но тенденцията не се отнася за чужденците, които са дошли в България с цел лечение.

„Наредбата на Министерството на туризма за сертифициране на медицинските СПА центрове, СПА центровете, уелнес и таласотерапевтичните центрове, която влезе в сила преди година, е сериозна крачка напред по пътя на регулацията в сектора“, посочи още Арсова. По думите й, наредбата гарантира високо качество и безопасност на услугите в тях, както и постоянен контрол, осъществяван съвместно от органите на Регионалните здравни инспекции (РЗИ) и Министерството на туризма, но по неясни причини нашите болници още не са се ориентирали към създаването на такива структури.

Лесният достъп до специалисти у нас бе потвърден и от доц. Руска Христова от Българското дружество по офталмология, която посочи, че България предлага по-лесен достъп до офталмолози в сравнение с останалите Европейски държави.

У нас има 750 офталмолози, от които 650 са със специалност, като разполагаме и с над 50 бази в големите градове, които са напълно реновирани и с най-модерно оборудване, посочи тя. „Програмите за специализация в България са еквивалентни с тези в САЩ и Франция. Голяма част от нашите офталмолози имат много сертификати за надграждане на специалност и тясно профилиране в субспециалности като глаукома, катаракта и ретинална патология“, каза доц. Христова.

Тя допълни, че българската офталмология има традиции в медицинския туризъм, тъй като често пациенти от Македония, Гърция и африканските държави идват да лекуват очите си у нас.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече