Отзиви от V-ти Български курс по коронарна физиология и физиология на некоронарните съдове.

Традиционният V-ти Български курс по коронарна физиология и физиология на некоронарните съдове се състоя между 25-ти и 26-ти ноември в Боровец. Темата тази година бе „Анатомия и физиология на съдовата система – от науката до практиката“, а организацията бе насочена към задълбочаване на теоретичните познания и практическите умения на специалисите, свързани с основите на съдовата анатомия, физиология и патофизиология не само на сърцето, но и в други зони, като нервната система, коремните органи, съдовете на крайниците.

Очаквайте също така и подробности от симпозиумите на компаниите Servier и Bracco.

Ето какво коментира пред "Здравен навигатор" председателят на Организационния комитет, проф. Пламен Гацов:

Проф. Гацов, какъв е Вашият коментар за събитието?

Бих казал, че нещата се развиват в правилната посока. Свидетели сме на все по-дълбоко навлизане в спецификата на съдовата система, не само що се отнася до сърцето и мозъка, но и в контекста на периферните съдове.

Нашата цел винаги е била да знаем повече и да сме способни да лекуваме пациентите с подобни заболявания. Смятам, че това става все по-достижимо.

Кои бяха ключовите чужди специалисти?

Проф. Марзили от Италия е един от хората, които съставят европейските ръководства в областта. Възможността да чуем неговата лекция и коментари за нас са чест.

Сред лекторите ни са специалисти, които определят насоките на развитие на медицината и в частност в кардиологията. Техният принос по време на подобен научен форум е изключително голям.

Какво е Вашето впечатление от конференцията?

Радвам се, че щафетата успешно се предава от старото поколение към по-младите. Забелязвам, че интересът не само не намалява с времет, но и се засилва. Ежегодно се провеждат разнообразни медицински събития, въпреки това курсът продължава да бъде един от най-популярните.

Нашата цел е да организираме своеобразен дискусионен клуб и място за обмяна на опит, мнения и идеи. Именно това е полезно за специалистите.

Проф. Гацов, Българското дружество по интервенционална кардиология проведе и VIII-ми Национален конгрес по интервенционална кардиология. С какви впечатления останахте?

Програмата на конгреса бе посветена на последните постижения в областта на диагностиката и интервенционалното лечение на сърдечно‐съдовите заболявания.

Целта на организаторите включваше задълбочаване на теоретичните познания и практически умения на специалистите, като бяха представени случаи на живо и лекции на водещи български и чуждестранни експерти в областта на инвазивната кардиология.

Моето мнение за конгреса е изключително високо. Българските конгреси все повече наподобяват по ниво най-популярните световни събития.

На първо място причината за това е бурното развитие на нашата медицина и в частност интервенционалната кардиология. Също така днес имаме възможност да пътуваме по целия свят и да събираме опит и информация. В този смисъл разликите между случващото се в чужбина и в България стават все по-малко на брой.

Мислите ли, че нивото на българските специалисти се доближава до това на чуждите лекари?

Смятам, че стоим много добре в цялата тази схема. Що се касае до общата и интервенционалната кардиология, България е на наистина високо ниво и като практика, и като конгресни прояви и публикации.

Като главен редактор на списание "Българска Кардиология" и смея да твърдя, че качеството на научната продукция в страната ни е добро и става все по-добро.

Снимка: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече