Това коментира доц. Добрин Василев за изминалия национален форум по интервенционална кардиология.

Както ви информирахме, VIII Национална конференция по интервенционална кардиология се състоя в средата на ноември в Пловдив.

Програмата бе посветена на последните постижения в областта на диагностиката и интервенционалното лечение на сърдечносъдовите заболявания.

Повече по темата от доц. Добрин Василев:

Доц. Василев, на изминалия национален конгрес по интервенционална кардиология бяхте лектор и един от основните участници във форума. Какво бихте отбелязали като по-съществено от форума?

През тази година програмата на конгреса беше доста натоварена и продължителността беше по-голяма, тъй като се направи опит за максимално покритие на всички актуални проблеми в интервенционалната кардиология. Имаше дискусия с колегите по отношение на текущите проблеми в специалността, имаше доста чуждестранни участници, с включване на случаи на живо. Случаите бяха доста интересни, а част от пациентите бяха доста противоречиви и дискутабилни като случаи.

Според мен конгресът премина изключително успешно, с много голям интерес към него. Отново се постави акцент върху коронарната физиология, необходимостта от интервениране, за разширяване на индикациите за коронарни интервенции, подобряване на методите на лечение на пациентите, имаше сериозен акцент върху групата болни със структурни сърдечни заболявания и най-вече с аортна стеноза, тъй като тези пациенти в последните години стават все повече, заради застаряването на популацията. Показаха се съвременните техники за ендоваскуларно третиране на проблема, беше показано, че със съвременните перкутанни клапи, които са на разположение, резултатите, включително и при пациенти с умерен и нисък риск са абсолютно съпоставими, та дори и по-добри от тези на стандартното хирургично лечение. Естествено, отново на преден план изпъкна и финансовият въпрос, за който за съжаление няма как да си затворим очите, тъй като това са все още доста скъпи технологии. Обемът на работа с тези пациенти в България е малък и докато е такъв няма как да разчитаме на по-благоприятни цени, тъй като колкото повече процедури се правят, толкова по-ниски са цените. Конгресът определено обаче повдигна доста сериозни въпроси в тази област, специално за интервенционалното лечение на аортната стеноза.

Снимка: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече