Това коментираха пред Здравен навигатор инициаторите на събитието.

Форумът се проведе в края на миналата седмица в София и премина под наслов „Автоимунни чернодробни заболявания“.

Медико-социалното значение на тази група заболявания е голямо, въпреки че честотата им в нашата страна е относително ниска. Изявата и протичането на заболяването варират в широки граници – от безсимптомна до бързо прогресираща чернодробна болест, изискваща чернодробна трансплантация. Свързани са с различни други имуномодулирани увреждания и заболявания. Диагнозата, лечението и оценката на прогнозата им създават редица трудности в клиничната практика.

Още за проблемите и събитието – от инициаторите на конференцията – проф. Людмила Матева, председател на БАИЧД и проф. Крум Кацаров, председател на БДГЕ.

Проф. Людмила Матева

Проф. Матева, кажете ни каква е Вашата равносметка за конференцията по хепатология, която проведохте?

Инициативата за това събитие е съвместна – между Българското дружество по гастроентерология и Българската асоциация за изучаване на черния дроб. Ние работим заедно и няма разлика между нас, а когато усилията са взаимни се получава нещо добро.

Мисля, че форумът беше много интересен и той беше оценен най-напред от Европейската асоциация за изучаване на черния дроб и влезе в сайта на организацията като присъединен към техните срещи. Това е едно голямо признание за програмата, лекторите, както и за това какво искаме да направим. Мисля, че конференцията беше интересна за колегите, беше посветена на едни малко по-редки заболявания – автоимунните заболявания на черния дроб, които са трудни за лечение, трудни за диагноза и често стигащи до краен стадий на чернодробно заболяване и чернодробна трансплантация.

През тази година в събитието се включиха активно и българските педиатри. Имахме много ценни лектори; едни от най-изявените специалисти в света по автоимунните заболявания. Успоредно с това имаше и симпозиуми, посветени на новостите и трудностите в лечението предимно на хепатит С и един симпозиум за хепатопротективната терапия.

апочнахме с проектите на младите учени-гастроентеролози, а завършихме с постерната сесия, като наградихме тези, които според нас се отличават най-много. Това, което чух като отзиви от присъстващите на конференцията е, че участниците харесаха тази програма, доволни са и мисля, че конференцията беше успешна.

Имахте чуждестранни гост-лектори на много високо ниво.

Точно така. Това са едни от хората с най-голям опит в автоимунните заболявания и в трансплантациите. Имахме гости от Англия, от Германия и пр.

Успяхте ли да „сверите часовника си“ и каква е равносметката?

Смятам, че българските лектори също бяха на много добро ниво. Целта е да се обменят знания и опит най-вече, така че всичко беше много хубаво и аз съм много доволна.

Проф. Крум Кацаров

Проф. Кацаров, бихте ли очертали най-интересните топици от форума и евентуално какво е Вашето обобщение на събитието?

Проведохме годишна конференция и новината е, че големите имена бяха тук; т.е. хората, които пишат стандартите в основната си част по отношение на автоимунните чернодробни заболявания.

Имахме възможност да сверим часовника, да видим какви са нашите възможности; както може и да се очаква – ние сме назад, но изоставането не е чак толкова значимо.

При тези заболявания основното лечение е медикаментозна терапия. Ние имаме известни затруднения в диагнозата, най-вече по отношение на методиките, които се прилагат. Същото може да се каже и за лабораториите, тъй като в България има три специализирани лаборатории, така че проблемите ни са в този аспект.

Чуждестранните Ви гост-лектори се изказаха доста ласкаво по отношение на конференцията.

Определено мога да кажа, че форумът действително бе на ниво. Самите ни гости са много приятно изненадани, че в залата много малко от хората използват слушалките за превод от английски; радва ги това, че им се задават въпроси, защото от това, което бе споделено в неформални разговори се оказа, че ситуацията в Русия, Румъния, Унгария и пр. била доста драматична. При нас се вижда, че нещо се прави, работи се по проблемите, макар и да не са реши както в най-развитите държави. Това е добра оценка за нас, но и не означава, че ситуацията в България е перфектна. Въпреки това, мога да кажа, че гостите ни като цяло са приятно изненадани от това, което видяха тук.

Събитието безспорно бе на ниво. За да си endorsed от EASL, се праща предварително научната програма, защото програмата се качва на тяхната страница и всеки, който иска от Европа може да дойде. Те определят и съотношението на лекциите, които ще се изнасят от съответните български и чуждестранни специалисти по време на форума. Това реално е европейско събитие и това само по себе си е постижение, тъй като се прави за първи път в България. Т.е. ние сме част от голямата европейска хепатология, в този смисъл.

.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече