Това коментира проф. Галина Куртева, един от инициаторите на форума.

Както вече ви информирахме, III-то издание на националната конференция MedicRON се проведе от 7-ми до 10-ти декември в Пловдив.

В рамките на няколко дни специалисти от областта на неврологията, онкологията и ревматологията коментираха актуални теми като: Стрес, тревожност и депресия; Приложението на биологичните средства в ревматология; Първично главоболие; Имунотерапията – революция в лечението на Меркел-клетъчния карцином; Трансуретрална резекция при тумори на пикочния мехур; Имплантационна метастаза в уретрата след трансуретрална хирургия и др.

Днес ви представяме пореден отзив от събитието - коментар на проф. Галина Куртева, УСБАЛО

Проф. Куртева, проведохте поредното издание на конференция MedicRON. Бихте ли споделили малко повече впечатления от форума?

Както знаете, ние провеждаме тази конференция за поредна година. Новото по отношение на форума е, че добавихме нещо, което смятам, че ще се превърне в практика – сесията „Така НЕ“, която включва обучителна програма с нашите грешки, които да не бъдат повтаряни от лекарската гилдия.

Другото, което продължава като активност е сесията на образователната академия, в която догодина смятам, че ще бъдат разширени с нови специалности защити на колеги, които разработват научни проекти.

Третото, което продължава да е активно е сестринската сесия, която включи около 20 презентации. А на самия форум бяха слушани около 50 пленарни доклада.

Новото е, че добавяме участници в MedicRON, разширявайки с представители на гилдията на хирурзите, молекулярните биолози, вирусолози, имунолози; също така одит системата, медицинското право и пр. Включваме всичко най-ново и авангардно във всяка една от областите, както и нашите грешки, от които трябва да се учим. Аз мисля, че този формат ще продължи и през следващите години. Съвместно с другите организатори (акад. Ив. Миланов и проф. Рашков) вече дискутирахме подобна опция, така че този формат на конференцията предстои да бъде продължен точно по този начин.

Що се отнася до презентацията „Иновациите – научна фантастика“, то това е едно определяне и излизане от рамката на мислене на лекарите за това какво ги очаква – като телемедицина, като възможност за нови технологии, роботизирани системи, киборги за грижа с болните и пр. Това са съвсем авангардни методи, някои от които вече са въведени. Аз се постарах в лекцията да направя този преглед не за да възбудя дискусия, а по-скоро да дам посоката на науката и посоката на търсене не само на онкологията, но и общо на медицината. В откриващата сесия на конференцията пренесох колегите до 2086 г., което вече беше не само изкуствен интелект, но и изкуствен човек, който ще бъде синтезиран. Реалността е едно, бъдещето е друго и ние трябва по някакъв начин да се движим по това острие.

Трябва ли да измерваме със забрана или не на молекули терапии, които в крайна сметка определят живота на хората?

В никакъв случай. Това според мен, освен че извън моите представи за възможностите за развитие на науката, е и една крайно неморална стъпка, защото поставяйки се на мястото на всеки един от нашите болни, ако една нова молекула би му осигурила допълнителни месеци или години живот, то бих попитала – кой дава право на властимащите да предприемат такава стъпка. Изключително възмутена съм от подобно решение.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече