Това отбеляза проф. Рашо Рашков след състоялата се конференция MedicRON, която се организира от невролози, онколози и ревматолози.

III-то издание на националната конференция MedicRON се проведе от 7-ми до 10-ти декември в Пловдив.

По време на форума специалисти от областта на неврологията, онкологията и ревматологията коментираха актуални теми като: Стрес, тревожност и депресия; Приложението на биологичните средства в ревматология; Първично главоболие; Имунотерапията – революция в лечението на Меркел-клетъчния карцином; Трансуретрална резекция при тумори на пикочния мехур; Имплантационна метастаза в уретрата след трансуретрална хирургия и др.

Вече имахте възможност да се запознаете с коментарите на част от инициаторите на събитието. Сега ви представяме още едно мнение – на проф. Рашо Рашков:

Проф. Рашков, проведе се третото издание на конференция MedicRON. Кои от темите бихте очертали като най-интересни за аудиторията? И какво на Вас самия Ви направи най-силно впечатление по време на форума?

Специално нашият екип представи случаи, които са гранични с онкология, неврология и имунология. Това, което е интересно, че този формат, който организираме, върви нагоре. Залата беше пълна, участниците в събитието проявиха сериозен интерес към презентациите и явно тези три специалности (неврология, онкология и ревматология) имаме допирни точки помежду си и имаме нужда едни от други. Това е и разнообразие от стандартните научни календари във всяко едно дружество и предполагам, че и в бъдеще, с включването на нови тематични топици, нещата ще вървят все по-добре.

Бихте ли разказали малко по-подробно на какво се спря при презентациите Вашият екип?

Нашият екип изнесе неврологични аспекти на големите възпалителни заболявания; на миозитите, които граничат и често имат тежка диференциална диагноза с редица мускулни дистрофии, първични мускулни заболявания и пр.

Това бяха интересни за всички лекции, тъй като става въпрос за гранична област с неврологията. Хубавото е, че при нашите болни, ако се постави правилна диагноза, заболяванията са лечими и след известно време пациентите могат спокойно да се върнат в обществото, да водят нормален живот със семействата си и т.н.

Бяхте модератор на една от сесиите, в рамките на която бяха представени различни клинични случаи. Какви изводи според Вас трябва да си направят колегите Ви?

Изводите са три. Първо – всеки лекар трябва да има добър учител; да е такава системата. Второ – лекарите не трябва да се претоварват, за да могат да си свършат съвестно и пълноценно работата, защото гоненето на финансови обеми, клинични пътеки и бройки, просто неглижира качеството за сметка на качеството. И трето – трябва да направят така, че лекарите да са достатъчно добре заплатени, за да могат да обръщат внимание на пациентите.

Имахте откриваща лекция по време на конференцията, която бе посветена на новите методи за лечение на ревматологичните заболявания.

Точно така. В рамките на тази презентация представих всички биологични продукти – 13 на брой, които в момента се използват в ревматологията при възпалителни-ставни заболявания и системни такива. Представих най-общо техния състав, фармакокинетика, принципи, ползи и странични действия.

Биологичните средства са дело на биотехнологиите, насочени към определени таргети, които коренно променят хода на възпалително-ставните заболявания. Може да бъдат постигнати ремисии в значителна степен и хората да бъдат почти здрави при комбиниране на биологично средство, базисна терапия и други лекарства. Това е една революция по същество – с включването на големите молекули и биотехнологиите в лечението на този тип заболявания.

Какво е Вашето пожелание към колегите Ви?

Да изписват повече биологични средства и да трупат опит. Да не спират базисното лечение и така да си подреждат графика, че да има достатъчно време за пациента.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече