Четвъртото за годината издание е посветено на последните форуми в областта на онкологията, провели се в страната.

Измина още една година, в рамките на която проследихме най-важните онкологични и онкохематологични събития за Вас – специалистите.

В последния брой за годината ви представяме няколко акцента от последните, провели се форуми в областта на онкологията – първото Зимно училище на Клуб Млад Онколог в България и III-то издание на националната конференция MedicRON.

„Тази година за първи път направихме формата на нашите международни срещи като Зимно училище. Идеята за това е, че в медицинската онкология се откриват и в практиката влизат все по-нови и нови неща. Медицинската онкология е метод, който използва лекарства, таблетки или венозно приложение, за лечение на солидните тумори и то в стадий, в които нито един от другите методи не може да промени преживяемостта. Т.е. говорим за трети и четвърти стадий на заболяването и ние успяваме точно в тези стадии да помогнем на хората, за да живеят по-дълго. Оказва се, че системното лечение е изключително важно, но ние можем да дадем нещо повече на тези хора и точно за това прилагаме и локални методи в хода на лечението.

Тази година ние обръщаме внимание на интервенционалната онкология – т.е. колаборацията с колегите от другите специалности – гастроентеролози, хирурзи, рентгенолози, лъчетерапевти и пр., и всъщност показваме, че всички тези неща, които се правят в света от години, в България също са факт. Т.е. на нашата сесия за интервенционална онкология, както гастроентеролозите, така и кардиолозите, показаха собствения поглед и какво сме направили до този момент в България. Донякъде това е пионерско начинание, тъй като по света отдавна са въведени и регулирани тези стандарти, а ние го правим само защото сме видели гайдлайните и действително това е полезно за пациентите – успяваме все пак да намерим формата“, разказа д-р Росица Кръстева, инициатор на Зимното училище по медицинска онкология.

Известният чуждестранен специалист проф. Кристиан Манеголд коментира: „ХXI-ви век е векът на персонализираната медицина и индивидуалната грижа, като напредъкът в това отношение е грандиозен. Както споменах, разполагаме с нови терапевтични опции в лицето на тирозинкиназните инхибитори от трето поколение. Те са високоефективни при определени мутантни тумори, както и при различни метастази и патологични процеси в главния мозък“.

През декември се проведе още една конференция - III-то издание на MedicRON. Известният специалист в областта на медицинската онкология проф. Галина Куртева, която е и един от инициаторите на този форум, сподели с нас: „Новото е, че добавяме участници в MedicRON, разширявайки с представители на гилдията на хирурзите, молекулярните биолози, вирусолози, имунолози; също така одит на системата, медицинското право и пр. Включваме всичко най-ново и авангардно във всяка една от областите, както и нашите грешки, от които трябва да се учим. Аз мисля, че този формат ще продължи и през следващите години“.

В броя ще имате възможност също така да прочетете някои новини относно иновациите в областта, интервю в областта на хематологията, както и научни публикации.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече