Това заяви зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова.

„Много са причините за недоволството на българските лекари, медици, сестри и пациенти, но има три конкретни повода. Единият от тях, точно както и при зъболекарите, това е рамковият договор. И нека да кажа това, че към днешна дата все още няма стартирал преговорен процес между БЛС и надзора на Здравната каса. Това е безпрецедентно“. Това заяви зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова пред БНТ.

Тя поясни, че стартът преговорите в работните групи на Касата винаги е бил октомври-ноември на предходната година. „Многократно сме изпращали нашите покани, оповестихме работните групи, настоявахме да почнем преговорите, изпратихме текстовете, по които искаме да работим. Само да кажа, че вчера в 13:20 ч. ние получихме покана. Начало на преговори – 14:00 ч. на адрес „Кричим”, с извънболнична помощ. За нас това е подигравка. Това е несериозно отношение към преговорния процес, това е симулация на желание за преговори“, каза д-р Павлова. По думите й, това поведение показва, че представителите на Здравната каса на практика не желаят да преговарят.

Д-р Павлова поясни, че това може да е по няколко причини – или от Касата са експертно неподготвени и нямат експертен потенциал или имат дадена такава директива. „Не знам от кого, може би от финансово министерство. Факт е, че фармацевтите са напуснали възмутени от това, което се случва. Така че приемам това, вероятно по всякакъв начин преговорите да се бавят, да има обструкция по преговорите, защото когато няма преговори, а те трябва да приключат най-късно с готов текст до 10 февруари, тогава едностранно Касата ще договори и ще постави правила с решение“, каза тя.

„Единствената цел е икономия на средства от здраве, защото разходите в здраве са инвестиции, не са разходи, но това не го разбират“, допълни още д-р Павлова.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече