Това обяви председателят на Националното сдружение на общинските болници д-р Неделчо Тотев.

Решение за това е взето по време на проведената среща на ръководството на Националното сдружение на общинските болници.
Протестът ще е символичен и ще се проведе между 12 и 13 часа, като в зависимост от решенията по места медиците ще излязат пред лечебните заведения или пред други общински структури. Причина за протестната акция е тежкото финансово положение на общинските лечебни заведения и като цяло проблемите в сектора.
„Протестът се прави с цел да предупредим управляващите и да изразим опасенията си, че цялата система рухва, не само общинското здравеопазване – за него е ясно, че ще си отиде с тези темпове и с това нежелание на управляващите да ни се даде това, което искаме. Ние си отиваме, но с нас си отива и системата. Няма изградена алтернатива и кой да запълни вакуума“, коментира д-р Тотев.
Исканията на общинските болници са три. На първо място от там настояват за целева субсидия в размер на 30 милиона лева, която да е насочена към стабилизиране на общинските лечебни заведения извън големите населени места. От сдружението се обявяват и за изплащане на надлимитната дейност, която за много от болниците формира около 30% от просрочените и неплатени дългове към доставчиците, обясни той. Сдружението иска и спешна актуализация на цените на клиничните пътеки, които не са променяни от 2006 година. Не на последно място ръководителите на общинските болници настояват за експертен дебат за българското здравеопазване. „Не искаме да решаваме нещата на парче, имаме готов модел, искаме да го предложим на дебат, както и да изслушаме и останалите визии за решаване на проблемите“, изтъкна д-р Тотев.
Българският лекарски съюз, чиито председател д-р Венцислав Грозев е присъствал на срещата, застава зад исканията на общинските болници, посочи още той.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече