“Здравен навигатор” подготвя специално издание, посветено на конференцията, което ще е факт през месец март.

Най-значимото събитие за общопрактикуващите лекари у нас се проведе в края на ноември миналата година в Пловдив и премина при огромен интерес.

В няколко материала Ви представяме коментари на някои от ключовите лектори по време на събитието:

За пореден път участвам в тази конференция, която е нещо уникално. Това е един огромен форум с перфектна организация”.

Това каза професор Делийска, която изнесе два доклада. Единият бе на тема: „Фебрилитет и влошена бъбречна функция – пиелонефрит”. Тя постави акцент върху това, че не зад всяка влошена бъбречна функция с температурно състояние се крие пиелонефрит. Аргументите си подкрепи с четири клинични случая.

Другият доклад на проф. Делийска беше „Контрол на сърдечносъдовия риск”. По тази тема тя сподели:

Важното тук е, че преди да се развие подаграта, трябва да се търси пикочната киселина, защото тя е един фактор, който участва в хипертонията, в атеросклерозата, при повишения сърдечносъдов риск, не прави изключение и хроничното бъбречно заболяване. Когато се развие истинската подагра, пациентът ще потърси лекар, но ако ние активно не търсим нивата на пикочната киселина при нашия болен, ще знаем, че има само сърдечна недостатъчност и няма да лекуваме един от факторите, които засилват тази сърдечна недостатъчност.”

Професор Боянов избра темата за ендокринните причини при вторичната аменорея. Ето и причините за този избор:

Първо, спиране на менструацията за три месеца се случва при доста жени във фертилна възраст и това много ги притеснява и представлява понякога доста труден диагностичен проблем; второ, защото ОПЛ са сравнително малко информирани по тези въпроси и не могат винаги да преценят дали да изпратят съответната дама при акушергинеколог или при ендокринолог.”

Посочените от проф. Боянов причини за вторичната аменорея главно са: „тежък стрес, психически заболявания като анорексия, прекалена спортна активност, рязко отслабване, но може и поликистоза на яйчниците, доброкачествени тумори-аденоми на хипофизата, произвеждащи или не произвеждащи различни вещества - главно пролактин. Съществуват и по-редки, като увеличена функция на надбъбреците в резултат на болест на Кушинг, тумори, произвеждащи мъжки полови хормони и др. И, разбира се, най-приятната причина за вторична аменорея при жената – бременността.”

Според проф. Боянов един ОПЛ лесно може да разпита пациентката за наличието на промени в начина й на живот, прием на лекарства, да види дали няма херзотизъм, проблеми в теглото и др. събития, които могат да обяснят аменореята. На въпрос дали ОПЛ са достатъчно запознати с тази тема, той отговори: „Тук се срещам с най-информираните от тях и моите впечатления са отлични. Самото дружество на ОПЛ е много активно в обучението на своите членове.

При огромен интерес протече също срещата на ОПЛ с доцент Горнев, който изнесе лекция за диференциалната диагноза на коремната болка в различните възрасти. Един доста важен въпрос, според него, по отношение на бързата реакция.

Коремната болка винаги е сигнал за нещо, случващо се в нашия организъм, не само свързано с органите в коремната кухина, но понякога и с други органи. Така че въпросът за коремната болка е изключително важен, особено пред аудиторията на ОПЛ, които аз дълбоко уважавам, защото те са свързващото звено между много други специалности.

Каква трябва да е първата реакция на ОПЛ, когато в кабинета им дойде пациент с коремна болка?

Трябва добра преценка дали има нужда от бърза, спешна реакция. Възможно е тази болка да бъде наблюдавана в динамика или да е признак за нещо сериозно, изискващо спешни мероприятия и действия. При остра коремна болка, най-често срещаните случаи са тези, които съпътстват развитието на остър хирургичен корем. Това е основен симптом и различните прояви на остър хирургичен корем трябва да бъдат разграничавани, за да може да се реагира адекватно, защото когато има болка в корема, трябва да светва една червена лампа за възможността от сериозни, понякога и животозастрашаващи състояния.

Една от лекциите на акад. проф. Миланов беше за атипичната болка и както стана ясно, това са едни болкови синдроми, които не са чак толкова чести и засягат една не малка част от популацията, повече жени, на около 50 годишна възраст и повече.

Това са едни странни болки, които се появяват в областта на половите органи, в областта на таза, на лицето, неприятни, парещи болки, зад които не стои никаква причина. Тези заболявания са от кръга на психосоматичните, т.е., пациентите имат депресивни разстройства, тревожност, или ред други работи. И тази болка се лекува много трудно. Далеч по-лесно е да се излекувате от депресията или тревожността, докато тази болка е много устойчива. И все пак имаме в 90% от случаите добър успех с лечението.

Какво е основното, което трябва да знаят ОПЛ за тази атипична болка?

ОПЛ трябва да знаят, че след като на тези пациенти им се отхвърли съответната патология от дадения специалист – лицево-челюстен хирург, гинеколог или гастроентеролог, то те трябва да ги насочат към невролог. Самият ОПЛ трудно би се справил с лечението. Ние им казахме как се лекува, но спецално това е малко трудна работа.”

Снимки: Здравен навигатор

Редактор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече