Председателят на Европейската организация за инсулти подписа консенсус за диагностика, лечение и рехабилитация на мозъчносъдовите заболявания в България.

Втората национална среща, посветена на предизвикателствата в лечението на болните от инсулт в България: „Заедно по пътя към промяната. Да дадем шанс на живота.“ се проведе на 27 януари 2018г. в Гранд хотел София, по инициатива на Българското дружество по неврология и с подкрепата на фармацевтичната компания Boehringer Ingelheim.

Срещата води акад. Иван Миланов, председател на Българското дружество по неврология, а специален гост беше проф. Валериа Касо, председател на Европейската организация за инсулти.

Ето какво коментира акад. Миланов пред Здравен навигатор:

за мозъчния инсулт

Инсултът е остро настъпило нарушение на мозъчното кръвообращение. То е нещо подобно на сърдечния инфаркт, но се случва в мозъка. Не редки са случаите, когато едновременно се получава и инсулт, и инфаркт. Причина за това е атеросклерозата, която е най-големия проблем на съвременното общество, защото настъпва бавно и постепенно уврежда кръвоносните съдове. В едни случаи това може да завърши с мозъчен инсулт, в други – със сърдечен инфаркт, в трети – със запушване на кръвоносните съдове на периферията.

За лечението

При поява на първите симптоми на инсулта - изкривяване на устата, нарушения в говора и слабост на крайниците, до третия час, пациентът трябва да е постъпил в болнично заведение, за да му се инжектира медикамента тромболиза. След четвъртия час, лечение няма. Има поддържане на жизнените функции на пациента и евентуално това, което мозъкът може да възстанови. Извън ампулата, която се инжектира венозно, нищо друго не може да се нарече лечение. Това трябва да е ясно на всички хора – да са максимално бързи, когато техен близък получи инсулт. Ако лечението с тромболиза се окаже неуспешно, може да се премине към механично изваждане на тромба.

Проф. Миланов коментира също, че успеваемостта на лечението с тромболиза достига 50% и продължава да се покачва, поради повишаване броя на болниците, които приемат да лекуват инсулт с този медикамент. За сега тези болници у нас са 29, а за покриване оптимално на територията на страната са необходими още 40.

По време на събитието се анализираха резултатите от изминалата година и бе представен нов национален консенсус (препоръки) за профилактика, диагноза, лечение и рехабилитация на мозъчносъдовите заболявания в България.

За консенсуса

Акад. Миланов: Горд съм, че проф. Касо, която е специалист с огромен авторитет, дойде за срещата и работи с нас. Това придава тежест на самите нас и се надявам, че ще запали повечето невролози, които досега не са се включили, да се присъединят към програмата Angel. Проф. Касо се запозна с нашия консенсус на английски език и се съгласи да се подпише като редактор, заедно с мен и с проф. Стаменова. Това е постижение!

Професор Валерия Касо е председател на ESO (Европейската организация за инсулт) и на управителния комитет на проекта „Angels“ в Европа. Тя е невролог в Перуджа, Италия, автор и съавтор на повече от 200 статии и книги. Понастоящем активно участва в международни изследователски проекти за дисекции на цервикалната артерия, сърцето и мозъка, интрацеребралния кръвоизлив и острото лечение на инсулт.

Проф. Касо пред Здравен навигатор:

Нашата глобална цел е да създадем обща европейска мрежа за борбата с инсулта. Представих работата и програмата на Европейската организация за инсулти. Говорих за системата, по която работи асоциацията при поддържането на регистрите на пациентите с инсулт, част от което е и инициативата Angles. Нашата задача е да хармонизираме във всички европейски страни работата на всички нива и структури и звена, които се занимават с инсултите. Започваме да изграждаме много добро сътрудничество и с българските специалисти. В тази връзка вече наградихме няколко медицински центрове, които са с големи заслуги в борбата с инсултите. Радвам се, че все по-ползотворно си сътрудничим с българските колеги в лицето на Българското неврологично дружество.

Само тази година новите болници, започнали работа по програмата Angels са 13. На събитието бяха наградени три от тях, с особен принос за борбата с инсулта:

Болница “Св. Пантелеймон”, Пловдив

Болница “Св. Марина”, Варна

МБАЛ - Силистра

Снимки: Здравен навигатор

Автор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече