Това заяви председателят на БЛС д-р В. Грозев във връзка с преговорите между съсловната организация и НЗОК за рамков договор.

„Постигнахме споразумение на ниво работни групи и представители на МЗ и НЗОК за цените и обемите на медицинската дейност както в извънболнична, така и в болнична помощ, и то такива, каквито бяха в предложенията на БЛС“. Това каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев във връзка с преговорите между съсловната организация и НЗОК за рамков договор.
„Настъпиха промени в цените на три или четири клинични пътеки, които на практика са козметични. Всички 113 клинични пътеки, които Лекарският съюз предлага за увеличение, са със завишени цени в рамките на около 150 млн. лв. за периода април-ноември 2018 г.“, допълни още д-р Грозев.
Той поясни, че 17-те клинични пътеки, за които настояват от Сдружението на общинските болници, са със завишени цени и обеми. Те са основно в специалностите пулмология, акушерство и гинекология, педиатрия, неврология. Договорени са и повече средства за профилактика, диспансеризация, медико-диагностични дейности, както и за заплащане по капитация на общопрактикуващите лекари.
„Останаха само два текста, които са спорни и ще бъдат дискутирани с Надзорния съвет на НЗОК допълнително на 20 февруари. Единият е свързан с 10-минутния профилактичен преглед, извършван от общопрактикуващите лекари и ситуацията с влизане в сила на общопрактикуващ лекар при презаписването в периодите юни и декември на съответната година. Не сме съгласни 10-минутния преглед да бъде обвързан с качеството му. Ако ви трябват 8 минути за качествен преглед, трябва ли да бъде удължен до 10? Или обратното – ако ми трябват 15, трябва ли да се съобразя с десетте? Времевото изискване трябва да има препоръчителен характер. Нужно е и да се въведат критерии за качество, които да бъдат достатъчно аргументирани и чак тогава да се налагат санкции при необходимост“, каза още д-р Грозев.
При смяната на ОПЛ има опасност от дублиране на дейности – както в прегледите, така и в изписването на лекарствени средства, съобщи още председателят на БЛС. Предложението на съсловната организация е смяната на лекаря да бъде зачитана от 1 число на следващия месец.
Предстоят още разговори с представители на Здравната каса, а Националният рамков договор трябва да бъде подписан до последния ден на февруари и да влезе в сила от 1 април.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече