Се състоя на 24 февруари в Търговище


Местният организатор на събитието д-р В. Добрев, сподели, че около 150 лекари от различни специалности са присъствали на срещата, а научната програмата е била изключително богата с новости в неврологията, представени от акад. проф. Иван Миланов, чл. кор. на БАН проф. Трайков, проф. Капрелян, проф. Масларов, доц. Клисурски и др. изтъкнати специалисти.
Относно новостите в конференцията д-р Добрев сподели:
„Новостите са в посока на множествената склероза (МС), където ще се презентира нов медикамент, който очаква регистрация. Очакваме регистрация също и за едно помощно средство за лечение на болни с МС, с инсулти, което ще помогне на болните да възстановят походката си. Ще представим и съвременно лечение за Паркинсонова болест. Хубавото при тези пациенти е, че се лекуват с най-съвременните медикаменти.”

Д-р Добрев

Тематични акценти в програмата бяха световъртеж, Болест на Фабри, Паркинсон, когнитивни нарушения, невропатна болка и МС.
Ето какво сподели пред Здравен навигатор акад. проф. Миланов за конференцията и лекциите, които представи:
"Това е една интересна среща, която много харесвам, защото традиционно се събират колеги от различни специалности и лекциите са доста шарени. Смятам, че това е много полезно чисто в практически аспект."

Акад.проф. Миланов

"Имах няколко доклада, два от които бяха на тема „болка”, които намирам за полезни, защото дават чисто практически решения за възможностите за лечение в ежедневието на различни хронични болкови синдроми като болки в гърба, фибромиалгия, различни видове главоболия и т.н. с различни медикаменти. 80% от случаите, с които се сблъсква един невролог, са болковите синдроми.
Друг мой доклад беше за лечението на Паркинсоновата болест и невропротективните медикаменти за нея. Имах доклад и върху МС и съвременни тенденции в лечението й. Тъй като това е заболяване, което засяга изключително много младите хора, то е много социално значимо. Представих също и една много интересна система във вид на компютъризирани системи, които помагат на пациенти със загубени функции, да си възстановят походката.”


Очаквайте повече за конференцията, както и за сателитния симпозиум на фармацевтична компания EGIS, посветен на актуалното лечение на МСБ.

Снимки: Здравен навигатор
Редактор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече