"Практиката да не се плаща навреме на общопрактикуващите лекари трябва да спре веднъж завинаги".

Задълженията към изпълнителите на извънболнична медицинска помощ да се погасяват своевременно, а тенденцията за неизплащането им да бъде преустановена веднъж завинаги, така че да не се стига до изнемогване на практиките на общопрактикуващите лекари. За това настояват в писмо до здравния министър Кирил Ананиев от Българския лекарски съюз. Причина е поредният сигнал от семейните лекари за неизплащане на разликата в потребителската такса за лицата, които са упражнили правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст, за месеците декември 2017 г. и януари 2018 г.
Според информацията не са извършени и плащания по националните програми за ваксинопрофилактика за месец януари 2018 г., въпреки стриктно спазените и подадени от ОПЛ отчети за януари и февруари, посочват още от съсловната организация. Оттам изтъкват, че многократно са отправяли искания за регулярно и стриктно спазване ангажиментите на Министерство на здравеопазването за изпълнение на задълженията към лекарите от извънболнична медицинска помощ, както и че очакват обосновано основание за продължаващата тенденция на забавяне на плащанията.
В края на януари Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България изпрати писмо до здравния министър, от което стана ясно, че личните лекари не са получили дължимото от държавата за потребителската такса на пенсионерите, както и за имунизации по национални програми за последните четири месеца на миналата година.
На по-късен етап от Министерството на здравеопазването отговориха, че са изплатили всичко дължимо за три от четирите месеца, а след запитване от НЗОК информираха, че проблемът с неполучените средства е технически.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече