Това става ясно от думите на председателя на Надзорния съвет на Фонда Жени Начева.

Те са отразени в стенограмата от заседанието на 26 февруари.
„Аз, честно казано, за тази година съм най-притеснена в момента за лекарствата – това, което предстои да се случи, защото няма никаква тенденция на този етап да има по-ниски разходи или да се задържат разходите на ниво миналата година за лекарствата в болниците“, казва Начева пред колегите си от Надзора. „Ако трябва ще пратим контрол във всяка болница, която онколекарства изписва и назначава. Въвели сме механизъм за контрол на остатъчните количества в болниците, защото знаете, че там най-много се разхищава ресурс“, казва Жени Начева (на снимката).
От думите й става ясно още, че Касата не е финализирала договарянето на отстъпките за лекарства с фармацевтичните фирми, защото отлага до 1 април сключването на договорите за новите молекули до уточняване на правилата и процедурите. „Там не знаем какъв ще е мащабът на проблема. В момента говорим, че има преразход дори и за сега съществуващите молекули, без да са влезли новите. И там за мен е по-неконтролируем разходът, защото тук, ако имаме партньори, с които да провеждаме разговори, то за лекарствата такива няма. За мен там ще е най-голямото предизвикателство“, заявява Начева.
По думите на зам.-министър Бойко Пенков се очаква до 5% ръст при лекарствата. „Което означава 50 милиона на досегашния разход отгоре, което го нямаме. И от новите молекули още 35-85“, коментира той.
„Имаме само един изход за лекарствата – да въведем въвеждащи договори и договори за резултат. Това означава, че ако уважаемата компания, която предлага новата молекула, вътре пише какво иска да постигне. Ако не го постигне това, което е заложила, връща парите до ниво, до което се споразумеем. Това е най-евтината конвенционална терапия в страната. И всичко това, което ти идва отгоре, екстрата, се връща обратно в Касата, за да може да покрие други неща“, обяснява д-р Пенков, но посочва, че ако това бъде въведено, не е ясно как ще се следи резултатът.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече