Това коментира д-р Радислав Наков, след провеждането на IV Национална конференция за млади гастроентеролози.

Събитието се проведе в края на миналата седмица в София и премина при засилен интерес от младите лекари.

В рамките на конференцията се коментираха теми като: Гастроентерология – горен ГИТ; Гастроентерология – долен ГИТ; Жлъчно-панкреасни заболявания; Хепатология и др.

Повече за събитието – от д-р Радислав Наков, председател на Асоциацията на младите гастроентеролози в България

Д-р Наков, проведохте IV Национална конференция за млади гастроентеролози. Какво е новото тази година и какво бихте отбелязали като по-важно и интересно от форума?

Най-важното за този форум е, че той вече се наложи като традиция, провежда се за четвърта година, като вече сме обявили и датите за петото издание на събитието догодина. Събрахме над 180 млади лекари и студенти-последен курс. Най-важното е, че на това събитие първо колегите се запознават помежду си, създават контакти, които биха им помогнали за бъдещо сътрудничество и научни разработки, които могат да правят между различните центрове. И на второ място – дава им една платформа да представят техните научни разработки или клинични случаи; нещо, което е много важно за един млад лекар, важно за неговата практика, самочувствие, защото на повечето форуми, които се провеждат в нашата страна по-младите колеги имат по-труден достъп да правят презентации. Затова такъв тип събития, които са насочени към млади лекари, наистина са хубава платформа за това.

Освен това, много съм щастлив, че тази година продължихме традицията от миналата година, да направим работилници за гастроинтестинална ендоскопия и за абдоминална ехография, които бих казал, че са любимата част от конференцията на участниците. Всеки един имаше възможност да пипне ендоскопска апаратура на най-високо ниво, да работи с нея, да премахне полипи от макет със свински стомаси, или да спре кървене от храносмилателната система чрез клипс и пр. Това е нещо, което създава голямо самочувствие и в младите лекари, и в обучаващите се студенти, защото по принцип практиката не е толкова добре заложена в нашето обучение.

Представихте анкета сред младите гастроентеролози в страната относно техните нагласи за обучение и мястото им в нашето здравеопазване.

Представихме такава анкета, която беше изпратена до малко над 200 гастроентеролози, от които ¼ отговориха на нея. Важното е какви са изводите. А те са, че младите гастроентеролози искат да бъдат признати като официална секция към нашето Дружество по гастроентерология, за което се надяваме, че ще имаме подкрепа от колегите си. Искаме също така да имаме наши представители в техния Управителен съвет, които да защитават правата и интересите на специализантите и докторантите в страната, както и да създават по-добри възможности за грантове, семинари и други добри практики за обучение за младите лекари; т.е. да не се ограничаваме само с този форум. Друго, което е важно е, че младите гастроентеролози биха искали да имат и възможност за по-чести изяви през годината на различни форуми, под формата на презентации и участия.

Хубави други резултати от анкетата са, че над 60% от специализиращите гастроентерология, нямат желание да работят в чужбина, т.е. допада им да работят на местата, където са. Все още обаче има малко над 30%, които се замислят дали да не заминат извън България. В сравнение с преходни години, процентът е все пак по-нисък.

Хубава е също новината, че в редица центрове им се дава да извършват ендоскопия и ехография; приблизително 1/3 от специализантите по гастроентерология извършват редовно ендоскопии, а ½ извършват редовно ехографии на пациенти. Има обаче голяма разлика между нивото на различните обучителни центрове и това трябва да ни накара да се замислим и да помогнем да се унифицира това ниво, така че качеството на специализацията в различните градове и болници да бъде възможно по-близко. Това ще доведе и до факта, че пациентите независимо къде постъпват, могат да се обърнат към специалист, който знаят, че ще им постави правилната диагноза и ще започне точното лечение.

.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече