Това заяви председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

„Никога не сме били против контрола и против това системата да се финансира по най-разумен начин, така че да не се стига до преразход или до разхищение на финансови средства. В предложения от здравното министерство „Единен стандарт за финансово управление на държавните лечебни заведения“ обаче има положения, с които не можем да бъдем съгласни“. Това заяви председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев по повод лансирания от министъра на здравеопазването стандарт за финансовото управление на държавните болници.

Ако се приеме, стандартът ще бъде неразделна част от договора за възлагане на управлението, с който на всеки ръководител на лечебно заведение с над 50% държавна собственост ще бъде вменено задължението да го спазва, като ще се предвидят и съответни санкции при неизпълнението му.

„Не можем да се съгласим, че болници, които имат просрочени задължения, не могат да дават допълнително материално стимулиране. Така се изземват всички възможности за прилагане на знания, а защо не и на творчество, от болнични мениджъри, а трябва да се движат по някакви схеми“, коментира д-р Грозев.

Той заяви, че стандартът не е обсъждан с никого преди да бъде представен на депутатите. „Какво значи стандарт на управление? Това ще го наложат силово ли, ще го наложат по административен начин ли? И какво ще се случи - ще стане абсолютен крах. Може ли да се говори за рационално управление, след като години наред не мърдат цени на клинични пътеки, а в същото време цените на лекарства, на консумативи, на енергоизточници и на всичко се повишават. И кой е тоя изключителен мениджър, който при намаляване на приходите и увеличаване на разходите, ще води ефективно управление, ще задържи персонална и най-вече ще увеличи качеството на медицинската услуга? Това е абсолютен нон сенс“, каза д-р Грозев.

Според него с НРД 2018 е поставено началото на решаването на проблема с лимитите на болниците. „Доколкото знам за последните три месеца - декември, януари и февруари е в рамките на около 4 млн. лева, което е значително по-малко сравнено с 2017 г. за същия период. Коя система обаче работи в такъв дух на лимитиране? Коя система има изработена, отчетена и незаплатена дейност? Какво значи лимит? И то лимит в условията на спешност?“, попита д-р Грозев.

Той заяви, че БЛС ще предприеме мерки, ако НЗОК плати на лечебните заведения по-малко от уговорената сума от 155, 3 млн. лева за април.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече