Това коментира един от инициаторите на Училището по ендокринология – проф. Здравко Каменов.

Събитието се състоя от 13 до 15 април в София, като в него се включиха специалисти от различни градове в страната.

Форумът бе доста интересен за аудиторията, тъй като бе подбрана по-специфична и по-различна тематика.

Повече за събитието разказа един от инициаторите на Училището – проф. Здравко Каменов. Освен неговия коментар, през следващата седмица ще ви представим отзиви и на други участници във форума.

Проф. Здравко Каменов

Проф. Каменов, Вие бяхте модератор на последната сесия на форума, изнесохте няколко лекции, а доколкото разбрах сте подбрали и темите за самото Училище по ендокринология. Кажете какво бе интересно за Вас от изнесените лекции?

Последната сесия беше посветена на транс-сексуализма и се постарахме да разгледаме проблема от всички гледни точки. Имахме лекция от психолог, който се намира „най-близо“ до тези хора; той прави първата среща с тях. Той описа всички трудности, през които те трябва да минат, цялата сложност на положението. По-нататък моята лекция беше за хормоналното лечение, което е задължителен етап. Следващата лекция беше вече за хирургичното лечение; не всички разбира се стигат до него. То е свързано с промяна на половите органи, за да може индивидът да се приближи максимално до желания пол. Тези хора съществуват, като в САЩ по последни данни са около 0,6% от възрастното население. За ЕС показателите са някъде около 0,3%. Ние трябва да имаме адекватен механизъм, включително и юридически такъв, за да им помогнем, защото те се намират в едно тежко състояние. Това е едно противоречие с пола, с който си се родил и нерядко стигат до депресивни състояния.

Вие изнесохте и лекция за хормонозаместителната терапия при мъжете.

Това е също една от много „горещите“ области. Много мъже с ускорен темп намаляват нивата на тестостерона и това води до сериозни проблеми, до нервновегетативни оплаквания, до промяна в мускулната маса, сила и издръжливост; до натрупване на мастна маса, повишава се рискът от развитие на метаболитен синдром, захарен диабет, артериална хипертония и т.н. Много често тези мъже имат такива оплаквания и те се интерпретират по друг начин, че са претоварени от работа, че са в стрес, че са в напрежение и пр.; страда и сексуалната функция. В такива случаи трябва да се изследват нивата на тестостерона и ако имаме асоциация на ниски тестостеронови нива с такива симптоми, започването на хормоналнозаместително лечение с тестостерон е един добър ход, който възстановява качеството им на живот, намалява метаболитния риск и т.н.

С какви впечатления останахте от провелото се Училище по ендокринология?

Мисля, че се получи много добро събитие. Много интересни бяха темите, много разнообразни. Поначало заболяванията на хипоталамуса, хипофизата и съответно яйчниците или тестисите, е една област, която сравнително малко е засягана и разисквана до момента на наши форуми. Затова интересът към нея бе изключително голям.

.

.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече