Проф. Емил Ковачев за XXI Национална конференция по гинекология

Една от сесиите на XXI Национална конференция по гинекология, провела се в края на март в Боровец, беше посветена на хирургичните усложнения при бременност. С проф. Емил Ковачев, един от модераторите на сесията, разговаряме за темите, конференцията и неговия пленарен доклад:

Проф. Ковачев, кои теми се отличиха в сесията за хирургичните усложнения при бременност?
Всичките теми в сесията за хирургичните усложнения при бременност бяха изключително интересни. Първи беше пленарният доклад на доц. Марков за плацента превия, където той демонстрира негов клиничен опит с интересни клинични случаи, протичащи драматично с обилна кръвозагуба и при които той, заедно с екипа си, по блестящ начин се справят. Друг доклад представяше редките форми на извънматочна бременност. Чухме доклада за корнуална ектопична бременност на д-р Чернев, както и постпарталния септичен тазов тромбофлебит – едно изключително неприятно клинично усложнение, което може да се случи след первиас раждане, а при закъсняла диагноза дори да бъде летално. Не на последно място имахме интересна презентация и за съвременното лечение на гестационни трофобластни неоплазми, изнесена от плевенския екип, начело с доц. Цветков. Последната лекция беше посветена на бременните с хепатит Б, изнесена от д-р Желев, при която се акцентираха някои рискови фактори в контекста на протичане на бременността, новороденото и кърменето.
Какви са личните Ви впечатления от организацията и темите на форума?
Мисля, че научната програма е доста богата, интересна и разнообразна. Не случайно свършваме сесиите след заложеното време – имаше доста дискусии, коментари и въпроси.
Вашият пленарен доклад е в друга сесия – тази за ендоскопската хирургия в гинекологията.
Темата на доклада ми е „Офис хистероскопията при диагностиката и лечението на женския инфертилитет”. Това е сравнително нов, авантгарден метод, който обединява диагностичната и оперативната лапароскопия. Чрез този метод освен чистата диагностична насоченост могат да се извършат и доста оперативни процедури. Предимството при метода е, че без дилатация на цервикалния канал и без анестезия, с малък диаметър на офис хистероскопа - 2.9 оптика, се аплицира в кухината на матката, прави се детайлен оглед и евентуална диагноза на патологични находки, най-вече за ендометриални полипи, които се отстраняват, някои септуми, както и вътрематочни атхезии – синдром на Ашерман. Докладът показва освен световния опит, и моя практически опит с нашия колектив.

Снимки: Здравен навигатор

Автор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече