За гинекологичните проблеми в детската възраст.


На състоялата се в края на март XXI Национална гинекологична конференция в Боровец, се обърна специално внимание на детско-юношеската гинекология. Първата научна сесия, посветена именно на гинекологичните проблемите в тази възрастова група, разгледа шест много сериозни състояния, обединени под темата „Гинекология на детската и адолесцентната възраст. Алгоритми на поведение”.
Председатели на панела бяха проф. А. Николов, началник на Родилна клиника в СБАЛАГ „Майчин дом”и председател на Българското дружество по акушерство и гинекология (БДАГ) и проф. Милко Сираков, специалист в III гинекологична клиника по репродуктивно здраве в СБАЛАГ „Майчин дом”. Пред Здравен навигатор проф. Сираков представи темите от научната сесия и по-специално – едно почти непознато, рядко заболяване.


Шест различни теми бяха представени в тази сесия. Какво ги свързва, освен възрастовия фактор на пациентите?
Общото беше, че всички теми в сесията бяха изключително полезни, тъй като детско-юношеската гинекология, за съжаление, се познава много слабо сред колегите. През т.нар. „соц време”, във всяка окръжна болница имаше детско-юношеска гинекология. Това нещо загина и сега може да се каже, че сме останали само двама души в България, които разбираме от детска гинекология, а в практиката си се сблъскваме ежедневно с много незнание и пълен хаос в лечението. Все пак става дума за деца...
Кои са най-честите гинекологични проблеми при децата?
Това зависи от възрастта. При малките деца проблемите са свързани с течения и срастване на малките срамни устни – доста често срещано явление. Тъй като аз съм доктор преди ерата на памперсите, проблемът пак съществуваше, но беше значително по-рядко. Според мен памперсите играят известна роля. При по-големите деца проблемите се изразяват по-често с менструални нарушения, тъй като тогава още не са донатъкмени всички хормонални взаимоотношения, регулациите още не са узрели както трябва и се получават разни бъркотии с менструалния цикъл, а някои продължителни менстуални течения дори водят до тежки анемии. В пубертетния период при някои деца се получават и различни кисти.
На какво ниво е здравната култура на българската майка? Знае ли кога да заведе детето си на гинеколог?
Не бих казал, че здравната култура е на много добро ниво. У нас някакси битува мнението, че щом е дете, то нищо гинекологично не може да му е случи. Това не е така. Случват се най-различни неща, при това понякога много сериозни. Затова родителите трябва да са внимателни и като имат някакви опасения и съмнения, не да решават сами, че така сигурно трябва да бъде, а да се обърнат към компетентен специалист.
Вашата пленарна лекция беше на тема „Дефицит на 5-алфа редуктаза тип 2”. Разкажете повече за нея.
Това е един много интересен синдром. Дефицит на 5-алфа редуктаза тип 2 е рядко сещано, но все пак трябва да се мисли за него, защото ако се сбърка лечението, резултатът би бил фатален и непоправим. Става дума за дете, което се ражда като момиче, расте като момиче, идва пубертета и започва да му расте член, тестисите започват да излизат отдолу, пораства му адамовата ябълка, излизат мустаци, брада и то се превръща в момче. Това е дефицит на 5-алфа редуктаза тип 2. Външните му полови белези са били женски, било е възприемано като момиче и възпитавано като момиче, но немалка част от тези деца са се чувствали момчета, имали са мъжка психика. Аз имам такива пацинети и знам много добре, колко е трагично физически да си жена, а заради мъжката си психика да се чувстваш в чуждо тяло. Така че тези „момичета” са всъщност момчета, които чак в пубертета проявяват половата си идентичност. По архиви, запазени при нас, се оказва, че при нас са минали три ткива случая, които са били погрешно диагностицирани.
С какво се бърка диагнозата?
Възприемат се като момичета и се лекуват като такива. Например, махат се половите жлези под презумпцията, че това е момиче и половите жлези не са там, където трябва. Оказва се, че не би трябвало да се махат, а да се изчака пубертета и чак тогава при нужда да се пердприемат адекватни действия. Самият аз научих скоро за този синтдром и затова исках да го представя.
Какъв е правилния подход?
Зависи. Ако детето се развива в мъжка насока, подпомага се в тази мъжка насока. Зависи много от психиката. Гледа се тя каква е и спрямо нея се действа.
Какво се случва с половите белези?
Коригират се хирургично.


Сесията продължи с класификация на аномалиите на женската полова система, алгоритъм за поведение при генитално кръвотечение в детско-юношеската възраст и при първична аменорея, диагностичен и терапевтичен алгоритъм при менструални нарушения в пубертета, а последната тема от научната сесия бе посветена на неовагина чрез перитонеални ламба.
„Тук става дума за липса на влагалище, при което се създава такова. Има най-различни синдроми, при които влагалище просто няма,” уточни проф. Сираков за този също рядък медицински феномен.

Снимки: Здравен навигатор
Автор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече