Проф. Тишева: „Крайно време е фокусът да бъде поставен в контрола на рисковите фактори”


Национална конференция по превантивна кардиология и рехабилитация се състоя в Плевен от 11 до 13 май под егидата на Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ). Събитието представи теми, организирани в няколко модула: дислипидемия, артериалната хипертония, оценка на сърдечносъдовия риск, метаболитен синдром и захарен диабет, и двигателна активност и рехабилитация. Проф. Снежана Тишева, председател на Организационния комитет, приветства присъстващите заедно с председателя на Дружеството на ДКБ проф. Арман Постаджиян, който акцентира въру мястото на превантиваната кардиология и рехабилитация като част от общата грижа за пациентите със сърдечносъдови заболявания (ССЗ). Научният форум бе приветстван и от ректора на Медицинския университет в Плевен проф. Славчо Томов.

от ляво надясно: проф. Тишева и проф. Постаджиян

Това е традиционно събитие, заложено в програмата на ДКБ,” сподели пред Здравен навигатор проф. Постаджиян. „Превенцията е много важна част в съвременната кардиология. Благодарение на контрола на рисковия профил, в редукцията на смъртността от ССЗ постигаме между 40-50%.” Отново благодарение на усилията на ДКБ в обучението на специалисти и в областта на реимбурсната политика в досегашния период, се наблюдават и успехи в редукцията на смъртността от ИБС, която продължава устойчиво да спада. „Проблемът е доколко тези устойчиви резултати, които сме постигнали сега, ще могат да бъдат задържани в бъдеще. Тревожен е фактът, че в момента се правят грешни политики, които ще рефлектират върху тези резултати, особено ако пациентите биват принудени да доплащат. Това е въпрос към институциите, така че когато правят сметки, да не изгубят основният фокус на това, заради което ние осъществяваме своята професия.
По отношение на рисковите фактори за ССЗ проф. Постаджян изнесе научен доклад, чиято равносметка за изминалите години показва, че процентът на хипертониците в България като цяло е нараснал, но АХ е по-добре контролирана; увеличен е делът на пациентите с обеситет и ЗД2Т, обществената забрана за тютюнопушене е отчела ползи в борбата срещу ССЗ, а над половината възрастно население поддържа холестерол над 5mmol/l.


За целите на конференцията проф. Тишева сподели, че те са в препозиционирането на превенцията в стратегията на кардиолозите по отношение на ССЗ. „У нас все още фокусът е върху интервенцията. Ние лекуваме реализираните вече сърдечни заболявания и техните усложнения. Крайно време е фокусът да бъде поставен в контрола на рисковите фактори.” Тя сподели още, че ДКБ е постигнало значителен напредък и с пациентите с дислипидемии заради създадена от него програма, както и активното подлагане на лечение на пациенти с фамилна хиперхолестеролемия. За страната основен водещ рисков фактор за ССЗ е артериалната хипертония и в последните 10г. работата на ДКБ е допринесла за увеличаване средната продължителност на живота с 2 години, което се счита за висок резултат. „Много е важно да се обръща внимание на онези рискови фактори, които до голяма степен зависят от контрола на държавата и обществото,” уточни проф. Тишева. А на своите колеги тя пожела „Да имат съвременен поглед и позиция по отношение превенцията, тя да застане на първо място в начинът им на мислене при пациенти със ССЗ без, разбира се, да спират да се осъвършенстват и по отношение на лечението.
Очаквайте подробности относно фирмените симпозиуми на EGIS и MERCK, които разгледаха темите за антихипертензивна терапия и симпатикусовата свръхактивност при пациенти с кардиоваскуларния риск.

Снимки: Здравен навигатор
Редактор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече