Това коментира д-р Росица Кръстева, председател на Клуб Млад Онколог.

Д-р Кръстева, кога през 2018 г. предвиждате да се проведе поредното събитие на Клуб Млад Онколог?

Тази година, от 17-ти до 20-ти май, в хотел „Империал“ в „Слънчев бряг“, клубът организира поредната си международна среща на тема „Противоречия и предизвикателства в медицинската онкология“.

Може ли да се каже, че форумът Ви вече се превърна в традиционно мероприятие, към което се проявява все по-сериозен интерес?

Тези международни срещи са традиция и всяка следваща година броят на участниците и лекторите в тях расте. Интересът от страна на младите онколози, не само химиотерапевти, но и гастроентеролози и лъчетерапевти, е все по-голям и те участват във форума с презентации и постери. Смело мога да заявя, че научната тежест на това мероприятие се оценява все по-високо от българските и чуждестранните лектори.

Какви ще бъдат основните и „най-горещи“ топици на тазгодишното издание? И кои са по-популярните имена на специалисти, които се предвижда да присъстват на организирания от Вас форум?

Тази година ще засегнем теми в основните локализации на солидните тумори – карцином на бял дроб, колоректален карцином, карцином на гърда и простата. Ще обсъдим както утвърдени стандартни методи на лечение, така и нови възможности. Ще оценим ефективността и стойността на лечението, и достъпа до ново лечение в България и Европа. Сред лекторите ни са проф. Пиркер от университетската болница във Виена, проф Войт от Германия, който ще говори за скрининг за рака на белия дроб, проф. Манеголд от Германия, д-р Бака и д-р Боцолис от Гърция, които ще говорят за алгоритми и стратегии в лечението на карцином на белия дроб, проф. Папоти от Торино, който ще ни запознае със съвременната патоанатомична диагностика, проф. Зографос и д-р Загури от университетска болница в Атина, които ще говорят за рака на гърдата, проф. Пилц от Хайделбергския университет, който ще ни разтълкува основни понятия в областта на медицинската статистика, д-р Пинто от Португалия, проф. Кайсар от Кувейт, д-р Михайлович от Сърбия.

От българските лектори искам да спомена д-р Йорданов, който ще говори за един уникален оперативен метод, д-р Дренски, с който ще обсъдим възможнонстите за персонализирана медицина в България, д-р Консулова, д-р Колева, д-р Гецов, проф. Сергиева, д-р Великова, д-р Цонев, д-р Чилингирова, и млади специализанти, които ще представят клинични случаи и постери.

Имат ли достъп българските пациенти до иновативно лечение – новите молекули/таргетна терапия, които се одобряват в Европа?

В някаква степен да. Отпадането на мораториума не е факт в България и, за съжаление, пациентите са ограничени по груб и немедицински начин от новите молекули, които са одобрени и реимбурсирани от Касата. Ще ви дам един пример. Имам пациенти, които са подходящи за лечение с новата молекула, но аз не мога да им го осигуря, защото болницата, в която работя, не е университетска, независимо че от това, че имам опит и квалификация, и че пациентът е избрал именно аз да го лекувам, което също важно. Аз не мога да му осигуря това лечение и трябва да го насоча към университетска болница. Естественият въпрос, който следва, е къде е свободното право на избор на пациента. Само в университетските болници ли работят високообразовани медицински онколози и с голям опит? И колко са болниците с иновативна високотехнологична апаратура?

Още подробности по темата – очаквайте през следващата седмица – както в портала ни, така и в специализираното списание „Здравен Навигатор-Онкология

Мария Радмилова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече