Множествена склероза, Паркинсонова болест, мигрена. Бъдеще - възможно.


От 17 до 20 май в к.к. Златни пясъци се проведе XVII Национален конгрес по неврология с международно участие. Събитието, организирано от Българското дружество по неврология (БДН), посрещна едни от водещите световни имена в областта на множествената склероза (МС), Паркинсоновата болест и мигрената.Председателят на БДН акад. Иван Миланов приветства участниците на конгреса – над 800 специалисти, след палитра от народни мотиви, изпълнени от десет гайди.

През последните 2 години неврологията започна да се развива с по-бързи темпове, така че на този конгрес ще има много нови неща. Неща, които на практика не всеки от нас може да чуе лично на множеството конгреси по света, затова сме се постарали да дойдат най-добрите специалисти в Европа, САЩ и Канада”. С тези думи акад. Иван Миланов откри Конгреса и даде думата за поздравителни адреси от името на кмета на гр. Варна, ректора на МУ – Варна и локалния организационен комитет, в лицето на проф. Ара Капрелян.

Освен с научна програма и сателитни симпозиуми, на Конгресът се състезаваха пет постерни сесии и бе разгледана богата тематика в практичния аспект на работата на медицинските сестри в сестринска сесия.


От дясно наляво: акад. Миланов, проф. Капрелян, чл.кор. проф. Трайков, доц. Богданова, доц. Георгиев, проф. Масларов и проф. Захариев

Темите, които основно бяха засегнати на годишния конгрес, изследваха областта на МС, Паркинсоновата болест, мигрената, инсулта и някои редки неврологични заболявания. Сред водещите световни имена се открояваха тези на проф. Марк Фрийдман и проф. Джанкарло Коми – корифеи в областта на МС, проф. Анжело Антонини – световен специалист по Паркинсонова болест, проф. Фабио Антоначи – водещ специалист по мигрена и главоболие. Сред множеството чуждестранни лектори се отличиха и наши изтъкнати специалисти като акад. Миланов, чл.кор. проф. Трайков, проф. Масларов и мн.др.

Проф. Марк Фийдман – директор на изследователски екип по МС в Ottawa hospital, Канада

Проф. Джанкарло Коми, директор на Института по Експериментална неврология и председател на Катедра по неврология в Университета в "Сан Рафаел", Милано

Проф. Анжело Антонини, Департамент по Невронауки в Университета в Падоа

Проф. Фабио Антоначи, Департамент по мозъчни и поведенчески науки в Университета в Павия

От ляво надясно: проф. Капрелян, акад. Миланов, проф. Масларов

Подробности за темите, представени от наши и чужди лектори, както и сателитните симпозиуми на фармацевтичните компании MERCK, Sanofi, EGIS, Boehringer Ingelheim, Sandoz, Медицинска техника инженеринг, очаквайте в следващи материали, посветени на XVII Национален конгрес по неврология. Здравен навигатор подготвя и специално издание, посветено на Националния конгрес по неврология.

Снимки: Здравен навигатор
Автор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече