Неоперативна подмяна на клапа, изкуствен интелект и 3D образи са само част от акцентите в програмата.


На 17 май 2018г. к.к. Албена стана домакин на XXIVСветовен конгрес по ехокардиография и сърдечносъдови образи. Мащабното събитие продължи 4 дни и събра близо 1000 специалиста в областта на ехокардиографията и образната диагностика. Конгресът бе организиран от International Society of Cardiovascular Ultrasound/ISCU/, Фондация по неинвазивна образна диагностика в кардиологията и Работна група по неинвазивна образна диагнoстика.


Председателят на Организационния комитет на Конгреса и на Фондацията доц. Красимира Христова, приветства гостите, представители на 19 страни и 3 континента, като подчерта, че форумът ще представи „иновациите във всеки аспект на кардиографията и кардиоваскуларния имиджинг.” Тя изрази дълбоката си благодарност и удоволствие от присъствието и активността на толкова много млади участници, именити учени и изследователи, световни имена в областта, „които допринасят за високото ниво на този форум”.

Ето какво още каза доц. Христова пред Здравен навигатор за програмата на форума:
Програмата наблегна на новите методики на анализ, на ехокардиографска оценка, на лява и на дясна камера, но това, което присъства значително и прави особено голямо впечатление, е навлизането на ехокардиографията в инвазивната диагностика. В няколко сесии са включени неоперативно поставяне на митрална аортна клапа, поставяне на митрални клипсове, на трикуспидална пулмонална клапа, което е изключителен прогрес.
Кои бяха темите, които Вие представихте?
Това, което аз представих, бяха новите методики с акцент в триизмерната ехокардиография, speckle tracking, оценка на дясна камера и най-вече този курс, който проведохме преди започването на конгреса с проф. Нанда в областта на триизмерната трансторакална трансезофагеална ехокардиография.

Вторият от ляво надясно - проф. Голдстейн

Какво означава за вас като специалисти присъствието и участието на толкова много световни имена във вашата област?
Това е уникална възможност – да доведем всички тези лектори. На мои колеги споделих, че Американската асоциация по ехокардиография е създала фондация за подпомагане на изследователски проекти и организира гала вечери. Присъствието на масата и в обкръжението на Стивън Голстейн или на проф. Сорел например, струва 1000 долара. А те са тук безплатно, в помощ на нашата наука, в помощ на нашата фондация, в която се опитваме да обучим и създадем кадри, които в бъдеще ще работят за България.


Проф. Навин Нанда, председател на ISCU изрази дълбоката си признателност и уважение към труда и усилието на доц. Христова и нейния екип и потвърди думите й, че форумът е събрал едни от водещите имена в ехокардиологията. Изненадата на проф. Нанда е в засиленото присъствие и участие от българска страна, както и високото ниво на професионализъм и практически умения.
„Много сме щастливи да сме тук, да видим тази удивителна страна и да срещнем толкова много гостоприемни и прекрасни хора. България е доста напреднала в областта на ехокардиографията благодарение и на проф. Красимира Христова, която представя новостите в областта. В големите градове нивото ви се доближава до това на големите държави.”


Проф. Нанда, какво се случи от последния конгрес до сега?
Много неща се случиха и много голям напредък се наблюдава, например в триизмерната ехокардиография. Вече навлезе и употребата на изкуствен интелект. Сега копютърът много по-лесно и точно изчислява, например, фракцията на изтласкване, отколкото преди.


А Вие какво представихте като теми?
Моята пленарна лекция бе за триизмерната и четириизмерната ехокардиография, и специално за изкуствения интелект – как да го използваме за по-добри и надеждни резултати в името на добрата грижа за пациента. Това е основната ми професионална област. Представям също и някои новости, свързани с пулмоналната клапа. От години не можеме да решим как да проверяваме и трите крила на тази клапа и как специфично да ги обозначим, така че и това съм заложил в лекциите. Но това, което истински ме радва, е засиленият интерес и пълните 3 зали, чрез които стана възможно представянето на всички тези лекции.


Интервю с проф. Голдстейн и проф. Йованова, както и фирмените симпозиуми на фармацевтични компании Sandoz и KRKA очаквайте в следващите материали, посветени на международното събитие.


Снимки: Здравен навигатор
Автор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече