Високо професионално ниво, засилен интерес и терапевтични предизвикателства на Конгреса по неврология.


На 20 май приключи 4-дневния XVII Национален конгрес по неврология, на който присъстваха изключително много чужди лектори със световен принос в неврологията. Събитието се състоя в к.к. Златни пясъци, а темите на Конгреса обхванаха широкоспектърно трите все още нелечими заболявания – множествена склероза (МС), Паркинсонова болест (ПБ) и мигрена, и предложиха нови алтернативи в подходите и терапевтичните решения за тях. Не бяха подминати и някои редки болести, дистонии, редки прояви на главоболие и инсулт. За всички тях очаквайте допълнителни материали, както и за фирмените симпозиуми на представените фармацевтични компании.
За равносметката от Конгреса, за новите терапевтични предизвикателства в неврологията и за предстоящия юбилей на Българското дружество по неврология (БДН), разговаряме с председателя на БДН и основен участник в Конгреса акад. Иван Миланов.


Акад. Миланов, Конгресът приключи. Каква е равносметката?
Струва ми се, че от последните конгреси, този се получи най-добре, може би, защото имаше повече чужденци от друг път, но и защото се случиха много нови неща в неврологията, които трябваше да споделим с колегите.
Разкажете за тези новости, Вас какво Ви впечатли най-силно?
Такива са например новите възможности за профилактично лечение на мигрена с моноклонални антитела, което се случва за първи път. В практиката това лечение ще навлезе вероятно другата година. Касае се за един нов механизъм на обяснение на главоболието при мигрена, водещ до нови възможности за лечение. Друго, което ми направи силно впечатление, бе лекцията на колегата от САЩ д-р Р. Райчев по отношение на техния подход при лечение на инсултите. Става дума за едни съвсем наскоро излезли данни за лечение на пациенти и след терапевтичния прозорец от 4 часа, което принципно е ново, защото ако пациентът се събуди с инсулт, не е ясно кога го е получил и дали можем да го лекуваме. В областта на МС има нови медикаменти с принципно нови механизми на действие. За първи път има възможност да се лекува първично прогресиращата и вторично прогресиращата форма на МС, за която досега нямаше лекарства. Спрямо ПБ също се бележи напредък. Там вървят с много голяма скорост изследвания, които показват, че заболяването се предизвиква от приони и се разработват ваксини за изчистване на мозъка от тези патологични белтъци.
Какво впечатли чуждите лектори според Вас?
Повечето от тях са посещавали и други наши конгреси. Може би имаше само двама, които идваха за първи път. Единият от тях, проф. Паоло Манганоти, говори за лечението с ботулинов токсин, което за света е много старо, а в България тепърва ще се въвежда. За професора беше изненада, че в България се провежда конгрес на такова високо ниво. Иначе казано, като дойдат за първи път в България, чуждестранните лектори нямат високи очаквания. После виждат, че един наш конгрес не само, че не се различава от един европейски, но понякога може да стане дори и по-добър, защото на този конгрес например участваха 850 човека, а на световен или европейски присъстват по 7000 души. Естествено, че по-малкият конгрес ще се получи по-интересен. А и те са дълбоко впечатлени от това, че сме запознати с всичко, което се случва в света. Естествено, очаровани са от мястото, от добрите битови условия, но това са вторични неща.


Основната ви лекция беше за есенциалния тремор. Защо избрахте тази тема?
Навремето съм говорил много за есенциалния тремор. Есенциалният тремор в същността си е едно много доброкачествено заболяване, на което народът му вика „старчески тремор”, въпреки че не винаги започва в старческа възраст. Преди 15 години поведохме една, да наречем „война”, спрямо това, че в България се лекуваха 50 000 души за ПБ, след като цялата епидемиология показваше, че те трябва да са не повече от 15 хиляди. Тази „война” я изнесохме на гърба си и доказахме тогава, че всички останали бяха с есенциален тремор, погрешно диагностицирани и погрешно лекувани.
Защо сега се връщате към тази „война”?
Защото е хубаво да се припомнят тези неща и защото сега се оказва, че есенциалният тремор вероятно е от същата група заболявания, причинени от прионите. Открити са същите патологично нагънати белтъци, открит е същият ефект от тютюнопушенето и консумацията на кафе както при паркинсониците, а едно от най-модерните обяснения за това защо цигарите и кафето стопират развитието на паркинсон и на есенциалния тремор е, че те променят микробиота в носната кухина и в червата. В момента, в който спреш цигарите и кафето, пада цялата протекция. В момента всички специалности са „потънали” в тази микробиота. Явно ще се окаже важно каква флора от микроорганизми имаме в червата, в носната си кухина и в устата за това какви болести могат да ни споходят. Догодина вероятно ще имаме много по-интересни данни в тази насока.


Догодина БДН чества 90 години от учредяването си. Какви са плановете Ви за този юбилей?
Засега плановете са общи. Искаме по този повод да напрвим най-добрия конгрес, и за да се случи това, трява да поканим възможно най-много известни западни лектори и да подберем хубави теми. Да се надяваме, че ще успеем. Още от сега започваме организацията. Скоро ще определим датите и започваме да действаме.
Какви са пожеланията Ви към Вашите колеги?
Тази година ми направи впечатление, че залите бяха пълни дори и до края. Всяка следваща година по-голяма част от колегите са в залите и по-малка – на плажа. Това означава, че колегите задълбочават интереса си към актуалните неща в областта и затова моето пожелание към тях е да не спират да следят европейските и световните новости, защото това е начинът да лекуваме нашите пациенти.


Снимки: Здравен навигатор
Редактор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече