Това стана по време на кръгла маса, провела се на XIX–та Национална конференция за педиатри и фамилни лекари.

Както ви информирахме, в периода 18-20 май 2018г., в х-л „Маджестик“ на Слънчев бряг, екипът на Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Александровска” отново бе домакин на XIX–та Национална конференция за педиатри и фамилни лекари с международно участие. Началникът на клиниката и национален консултант по педиатрия проф. Пенка Переновска откри научния форум, който за втора година се проведе под патронажа на изпълнителния директор на болницата доц. Костадин Ангелов.

На форума присъстваха повече от 700 специалисти от страната, сред които национални консултанти, академици, ръководители на клиники, на катедри и научни дружества, както и представители на РЗИ, на Изпълнителна агенция „Медицински одит“, представители на 53 фармацевтични компании и др. Участваха и гост-лектори от Русия, Беларус, Гърция, Сърбия, Македония, Словения, Босна и Херцеговина.

В рамките на форума се състоя кръгла маса „Със загриженост към децата на България“, в която бяха засегнати проблемите в сегашната социална и икономическа реалност на детското здравеопазване. Специално внимание бе обърнато на физическите, психическите и социалните последствия за развитието на децата в следствие на малтретиране, случаите на физическа и вербална агресия, синдромът на родителското отчуждаване и пр.

„Излиза се с няколко степени препоръки. Първите препоръки са отправени към Министерството на образованието за преоценка на детските учебни програми, с цел облекчаване. Втората група препоръки са отправени към Министерството на здравеопазването за формиране на модерна здравна политика, при която акцентът се слага върху СИМП и формиране на политика през чекиране на НЗОК чрез изваждане на определени дейности от болниците и насочването им към СИМП и по този начин – облекчаване на натиска върху болничните структури. Третата препоръка е изработване на оценка за ефективността прегледите не само на педиатрите, но и въобще. Това са препоръки към ръководствата на медицинските университети“. Това каза по време на провелата се кръгла маса проф. Воденичаров, създател и първи декан на Факултета по обществено здраве при МУ-София.

В рамките на срещата се коментира и дискутира още по въпроса с употребата на биоподобните лекарства. Бе споделен опит на различни региони и страни, в това число и за България, като бе отчето, че у нас те не се прилагат и тази практика трябва да бъде променена.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече