Хипогликемиите в детска възраст може и да са животозастрашаващи, алармира специалистът.

В речника на популярните медицински състояния, широката употреба на думата „хипогликемия” се свързва с моменти на бързо огладняване и рязко отмаляване. Дори в това да има доза истина, то тази истина далеч не е цялата. Нито е така безобидна, както изглежда. А когато говорим за хипогликемии при децата, трябва да имаме предвид, че тези състояния могат да бъдат дори животозастрашаващи.
За хипогликемиите в детска възраст разговаряме с доц. Радка Савова, специалист по детска ендокринология и болести на обмяната, която изнесе лекция по темата на IV Национална конференция по педиатрия в средата на март в гр. Велико Търново. В нея тя разгледа всички възможни причини за хипогликемия, която може да започне от периода на новороденото веднага след раждането и се опита да даде обща класификация като диагностичен алгоритъм, който бързо да съотнесе пациента в точната диагностична група, от която да се продължи нататък.

Доц. Савова, в какво най-често се изразява симптоматиката на хипогликемия при малките деца?
При малките деца най-типична е кетогенната хипогликемия. Това са деца между 10-месечна възраст и 6-8 години, по-често момчета. В периодите, когато са болни и намалят храненето, се изявяват сутрешни епизоди на бледост, изпотяване, трудно събуждане, дезориентираност, а понякога, при много ниска кръвна захар, е възможно да се стигне до прекоматозно състояние и гърч. Тази кетогенна хипогликемия се провокира и от предходно гладуване, от инфекцията и най-често в такива моменти се провокира от мазна храна.
Преходна ли е този тип хипогликемия?
Преходна е, но много тревожи родителите и лекарите, защото децата не са толкова болни от инфекцията, отколкото от настъпилите симптоми на хипогликемията.
Налага ли се хоспитализация и лечение?
Зависи от личния опит на родителите. В леките случаи, когато детето може да се храни, даването на кристална заха и мед, и преминаването поне за деня на храна, която не съдържа мазнина и млечни продукти, а плодове, зеленчуци и много кристална захар,конфитюр и мед, възстановява много бързо децата.
Кога говорим за хипогликемията като болест?
Когато имаме вродени дефекти, свързани с тежка и постоянна продукция на инсулина още след раждането. Това е т.нар. хиперинсулинова хипогликемия. Тя се изявява още в първите дни от живота на бебетата и протича с тежко спадане на кръвната захар, коматозни състояния, гърчове и тежки увреждания, с ДЦП, умствено изоставане, епилепсия. Това е диагноза, с която се сблъскват неонатолозите, но понякога първите симптоми на 3-4-месечна възраст се пропускат, не се оценява хипогликемията и в това време децата изостават умствено поради системното страдание на мозъка. Това са тежки форми на хипергликемия, свързана със свръхпродукция на инсулин поради генетични дефекти в панкреасната жлеза, която губи самокнотрол. В обмяната на веществата съществуват повече от 200 дефекта, които така блокират обмяната на различни нива, че не се произвежда или глюкоза, или алтернативна на глюкозата енергийна субстанция – кетотела, а тези блокове в нормалната обмяна водят до различни форми на хипогликемия. Понякога хипогликемията е първия симптом зад който се крие всъщност тежък дефект в обмяната, тежко болно и увредено дете.Това е симптом в рамките на много тежки и животозастрашаващи вродени дефекти в обмяната на веществата.

Можем ли да говорим за превенции и прогнози?
Превенцията се състои в това, когато има един такъв епизод на хипогликемия тя да не се подминава единствено с коригиране със захар или мед, а да се отиде при компетентен специалист, който да види дали няма подлежащо метаболитно заболяване, което да провокира последващи кризи при детето, защото някои от тези кризи могат да бъдат фатални. Ние сме виждали фатални кризи при 15-годишни момичета, за които не се е знаело, че са с такива подлежащи метаболитни заболявания, защото идват на периоди, на кризи, които се провокират от обременяване с много белтъчна храна и месо. Ако едно дете се наяде с много месо, с много белтък, тогава се провокират тези кризи, и когато се разпознаят и всеки път се минава рубриката ацетонемично повръщане или кетогенна хипогликемия, детето може да бъде застрашено, ако нямаме своевременна диагноза.
Какъв съвет за справяне можете да дадете на родителите?
Това, което мога да кажа на родителите е, не се страхувайте от кристалната захар и меда, когато децата ви са малки, болни и отказват всякаква друга храна! Пристъпете към кристална захар, конфитюр, компоти, сладки и храни като солети и бисквити. Докато децата ви имат някаква инфекция, махнете мазната храна!

Снимки: Здравен навигатор
Автор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече