Това коментираха част от участниците във форума, състоял се в Пловдив.

Както ви информирахме, VIII Национална конференция по интервенционална кардиология се проведе в средата на месец ноември в Пловдив.

Програмата бе посветена на последните постижения в областта на диагностиката и интервенционалното лечение на сърдечносъдовите заболявания.

Днес представяме още отзиви от ключови участници в събитието:

Проф. Желева: “Засегнахме основните най-нови теми в интервенционалната кардиология”

Проф. Желева, Вие бяхте един от основните участници на провелия се Осми Национален конгрес по интервенционална кардиология. Какво е впечатлението Ви от конгреса?

Конгресът се проведе на изключително високо ниво, със сериозно международно участие, с колеги, които са от световна величина в интервенционалната кардиология, които освен всичко са и наши приятели и учители. Сериозно ме впечатли, че се засегнаха основните най-нови теми в интервенционалната кардиология – лечението на стволовите стенози и перкутанното лечение на структурния проблем на сърцето, в частност входно протезиране и пластиката на митрална клапа и интервенционалния подход при тях. За първи път конгреса беше „изведен” извън София, като направи две излъчвания на живо от две големи болници в Пловдив и една от Стара Загора. Представените случаи бяха изключително интересни, сложни и отговарящи на тези основни методики.

В последните години все по-голямо място в основните събития заемат сестринските сесии. Какъв е Вашият коментар?

За известно време бяхме прекъснали провеждането на сестрински сесии, но от миналия конгрес насам отново ги възстановихме. С промяна на новите наредби искахме сестрите, които са неотлъчна част от екипа в интервенционалната лаборатория, да бъдат обучени как да се пазят от рентгеновото лъчение и да не се плашат от него. Също тази година, идеята беше подходът да е по-образователен като пак се засегнат основни теми в лечението на сърдечносъдови заболявания с намерението тяхното участие догодина да бъде съпроводено с представяне на техния опит, което би било от изключително значение за индивидуалното и професионалното им израстване. Ако трябва да сме честни, не очаквахме пълна зала, но се оказа, че интересът беше огромен и мисля, че тези специалисти намериха отговор на редица неясноти, тъй като не винаги в ежедневната практика имаме време да им отделим необходимото внимание.

Подмяната на клапи по перкутанен начин е бъдещето в интервенционалната кардиология - по думите на проф. Фуладвант, с когото разговаряхме по време на VIII Национален конгрес по интервенционална кардиология

Проф. Фуладвант, вие сте един от създателите на Дружеството по интервенционална кардиология. По време на конгреса представихте няколко доклада. Какъв беше техният фокус?

Първата ми лекция беше за контрапулсатора. Това е устройство, което подпомага кръвообращението при много ниско кръвно налягане, когато пациентът се намира в шоково състояние и улеснява работата на сърцето като повишава кръвното налягане. Този уред е създаден 67-ма година, но все още е изключително разпространен и използван, при това на добра цена.

Тъй като сме членове на Европейския бифуркационен клуб, вторият ми доклад беше за бифуркацията. Обикновено, техниката е да се сложи само един стент, а не два, но има случаи, в които е наложително да се сложат два стента, и моята презентация беше посветена на техниката на една от формите на третиране на бифуркати с два стента. Презентирах два случая, като обясних стъпка по стъпка как се провежда процедурата, какви могат да бъдат усложненията и как да се преодолеят.

На Осмия интернационален конгрес по интервенционална кардиология присъстваха много чужди гости, лектори, водещи имена.

Това, че много гости присъстват на нашите конгреси е един вид обмяна на опит, след който както те, така и ние, ще излезем по-обогатени – ние от техния опит, те - от нашите представяния. Така че, щом толкова много хора са дошли от чужбина показва, че българската интервенционална кардиология е на едно много добро европейско ниво.

Какви са в момента най-големите предизвикателства пред Вас като специалисти?

Те не са едно или две. Например, стволовата стеноза, която допреди няколко години беше абсолютна индикация за кардиохирургия, в момента с новите стентове, с методите IVUS&FFR, една процедура може да бъде завършена не само ангиографски, но с ултазвукови изследвания да се докаже добър резултат. А резултатите в дългосрочен аспект се доближават до тези на хирургията. Така че дори, според проучванията, стволовата стеноза съвсем спокойно може да бъде третирана с ангиопластика. Друго - едно от големите неща вече в интервенционалната кардиология са клапите, които се подменят по перкутанен начин. Това е бъдещето на структурната интервенционална кардиология. Така по-малко пациенти ще бъдат реферирани към кардиохирургията, а ще бъдат третирани по този инвазивен, но не хирургичен начин. Третото нещо, което според мен е достатъчно голямо предизвикателство, това е мозъчният инсулт да бъде третиран по перкутанен начин с тромбова аспирация. Тук вече говорим за екипна работа с невролози, неврохирурзи, невро-реанимация, скенеристи и пр. Разбира се, и държавата трябва да участва, за да може тези пациенти да бъдат докарани в катетаризационните лаборатории колкото се може по-бързо. В Денвър показах данни от НСИ, които показват, че смъртността от сърдечносъдови заболявания – инфаркт, исхемична болест – в последните 10 години е намаляла значително, докато тази – от мозъчно-исхемична болест – са се запазили непроменени. Там е голямото предизвикателство.

Какво е посланието Ви към Вашите млади колеги, които са тръгнали по Вашия път в тази специалност?

За мен, основното е добрата клинична практика: това, което е полезно за пациента, да бъде направено; това, което няма да му помогне, да не се прави. Второто нещо е качеството на работа. Просто трябва да се работи, всеки пациент трябва да бъде завършен по перфектния начин, защото малко да оставиш недовършено, голяма е вероятността той да се върне с инфаркт, със запушена артерия или с някакъв друг проблем.

Процедура, която е възможна и в България, представи проф. Сийрам по време на конгреса. Ето какво разказа специалистът пред “Здравен навигатор”:

Проф. Сийрам, презентацията Ви на тема RVOT стентиране като първична палиация при тетралогия на Фало при бебета беше изключително интересна. Кой беше основният акцент в нея?

Най-важното, което трябва да се знае за тази процедура, е че тя може да бъде извършена при много малък риск на изключително малки бебета – под 3кг – и така да се избегне операция в ранния етап на живота им, тъй като операциите могат да доведат до допълнителни усложнения. Тази процедура се прави и на бебета, които освен проблем със сърцето имат и друга органова патология, както и когато родителите нямат достатъчно пари или покриващи здравни осигуровки.

Какво е предизвикателството при такъв вид процедури?

Смятам, че е от особена важност пациентите да се изберат много внимателно, защото всяка интервенция крие рискове от усложнения. Но в някои ситуации, когато се направи баланс - полза срещу усложнения, става ясно, че при правилно селектиране на пациентите, това е една полезна процедура.

Казвате, ако правилно подберете пациентите. Т.е. това е основното за успеха на операцията...

Точно така. Това обикновено са пациенти, чиито случаи повечето хирурзи не желаят да поемат, защото са твърде малки и имат и други допълнителни проблеми.

Какво е посланието Ви към българските Ви колеги?

Надявам се, че представих данни и аргументи, че тази процедура може да се извършва и в България. От това само пациентите Ви биха спечелили.

Проф. Даненберг: “ Новите технологии настъпват бързо и в България се нуждаете от ресурси за тях”

Проф. Даненберг, вие бяхте модератор на две много интересни сесии, какъв е коментарът Ви?

Сесииите бяха много добри. Преди всичко искам да поздравя организаторите. Обменът беше много добър – качеството на обмена е това, което определя колко добра е една сесия, а ние имахме много добри сесии с високо качество. Мисля, че проф. Гелев е свършил чудесна работа. Чудесна среща.

Какви са коментарите ви за случаите, които от Ваша гледна точка представляваха интерес?

Случаите с eTAVI (emergency transcatheter aortic valve implantation) са винаги много интересни. Тези, на Left main бяха чудесни.

Не сте за първи път в България като участник в подобен тип събития. Какво е мнението Ви за българските Ви колеги?

Определено мога да заявя, че виждам напредъка им. България, въпреки икономическите трудности, върви напред - отлични хирурзи, лекари на високо ниво, които въпреки, че не разполагат с достатъчно ресурси, не се отказват. Аз съм ангажиран с България, защото в моите центрове винаги съм имал български специализанти. За нас е удоволствие те да са с нас, да видим как при завръщането си в България някои от тях отиват на добри позиции и така чувствам, че сме подкрепа за отличните български интервенционни кардиолози.

В тази област на медицината всичко се случва много бързо през последните години. Кои са основните предизвикателства пред Вас като специалисти?

Ако трябва да говорим изолирано за проблемите в България, новите технологии настъпват много бързо и вие се нуждаете от осигуряването на ресурси за това. Трябва постоянен натиск върху Министерството, както и подкрепа в тази насока и от пациентите - използвайте ги. Болниците са добри, лекарите са много добри, нивото на медицината е добро, просто е нужно да се осигурят правилните алтернативи за лечението на пациентите.

Какво е посланието Ви към Вашите български колеги?

Продължавайте да вършите добро, продължавайте да работите добре, продължавайте да възприемате новостите в практиката си и да се срещате на подобни срещи, за да вдигаме нивото си съвместно.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече