Се проведе в УМБАЛ "Св. Иван Рилски” на 14 юни.

"Добре дошли на първата ни работна среща за стандартизиране на ANA флуоресцентните образи, която се организира от УМБАЛ "Св. Иван Рилски”, Българската асоциация по клинична имунология и БЛС. Радваме се, че сте тук и се надяваме да се чувствате добре. Ръководството на болницата поради основателни причини не може да участва в откриването на срещата, но от тях имаме поздравления и пожелания за успех на форума”. Това обяви при откриването на срещата доц. Крюкчиев.

-От ляво на дясно - доц. Кюркчиев и проф. Наумова-

Проф. Наумова, която е председател на Българската асоциация по клинична имунология и съорганизатор на събитието, също приветства участниците в срещата. "За мен е истинско удоволствие от името на Българската асоциация по клинична имунология да ви поздравя с добре дошли на тази първа работна среща за стандартизиране на ANA флуоресцентните образи. Със задоволство мога да отбележа, че вече стана практика в нашата имунологична общност да решаваме съвместно редица проблеми, които възникват в нашата ежедневна практика, диагностиката и лечението на редица заболявания; да обсъждаме и поставяме на широка основа нашия опит и да взимаме решения. Примери за това са консенсусните реферативни стойности, които направихме във връзка с диагностицирането на НК клетките при жени с репродуктивни нарушения. Други примери има също. Имаме известен напредък в някои консенсуси, свързани с първичните имунни дефицити, диагностиката и лечението. Днес обаче сме се събрали, за да дискутираме въпросите, свързани с ANA флуоресцентните образи. Не мога да не благодаря на доц. Крюкчиев и неговия прекрасен колектив, които инициираха тази среща. Програмата е много амбициозна и аз искрено се надявам, че в края на нашата среща ще стигнем до най-разумните решения по отношение на използването на този масов скринингов тест в диагнозата на автоимунните ревматологични болести, ще улесним нашите колеги лекари, за да могат да го използват най-правилно, като всичко това се прави разбира се в полза на нашите пациенти”, заяви проф. Наумова.

Специален гост на срещата беше Catrin Mary Jersby -на снимката вдясно- от EUROIMMUN, Германия.

По време на срещата се коментираха теми като: Представяне на номенклатурата и класификационното дърво на ICAP. Ядрени светения – "истинската ANA”; ANA –не само и не още автоимунитет; ANA негативен SLE; Представяне на номенклатурата и класификационното дърво на ICAP. Цитоплазмени и митотични светения и др. Срещата завърши с неформална дискусия.

.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече