На училище-семинар за пациенти с вродени дефекти на имунитета.

То се провежда в Почивната база на Университета в Цигов чарк на 17 юни, съобщиха от учебното заведение. Този път групата обучаващи се е от родители на деца с първични имунни дефицити -ПИД-. Мероприятието се организира и от Българската Асоциация по Клинична Имунология, както и от Експертният център за ПИД при УМБАЛ "Александровска”-София. Родители на деца с ПИД, които се лекуват в педиатричните клиники на УМБАЛ "Александровска”-София и УМБАЛ "Св. Георги”-Пловдив ще бъдат запознати с основните функции на имунитета; инфекциите, съпътстващи ПИД; начина на хранене и профилактика на дефектите; опита на лекарите в България в диагностиката и лечението на заболяванията; възможностите за ваксинация; как да се преодоляват психологическите проблеми в семействата на болните деца, свързани с тези заболявания.

Лектори са изтъкнати български имунолози и педиатри - проф. д-р Елисавета Наумова -национален консултант по имунология-, доц. д-р Снежка Михайлова и д-р Невена Гешева от УМБАЛ "Александровска”-София, проф. д-р Мария Николова от НЦЗПБ-София, проф. д-р Виктория Сарафян, проф. д-р Мариана Мурджева и доц. д-р Мария Спасова от МУ-Пловдив.

Информирането на родителите за особеностите на заболяванията на техните деца е стъпка в комплексното лечение и профилактика на тези състояния и част от образователните програми на МУ-Пловдив в полза на обществото.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече