"Burnout syndrome често се среща в нашата професия и засяга работещите в диализните центрове".

Аз работя в клиниката по диализа УМБАЛ "Света Марина" от 20 години и имаме много богат опит в лечението, в мониторирането, в осъществяване на нови методи за екстракорпорално лечение на нашите пациенти. Тази първа сесия беше много важна за по-младите колеги, работещи с диализа, най-вече с перитониална диализа, с хемодиафилтрация с хемофилтрация, с отстраняване и лечение на усложнението на диализното лечение, които знаем, че са много и изискват индивидуален подход, и разбира се, диференцирани към всеки пациент.

В тази сесия се изнесоха доклади от много важен практически акцент. За постоянния съдов достъп, за временния съдов достъп, за диализата и нейното остойностяване, нейната зависимост от по-новите технологии, като апаратура, филтри, разтвори, използващи се специално за осъществяване на този тип бъбречно-заместваща функция.

Презентациите, които бяха изнесени от колегите внесоха светлина в съвременните аспекти на лечение и използване на по-съвременни и по-изчистени от допълнителни субстанции диализни разтвори, които да се ползват с оглед по-добрата кондиция, състояние и качеството на живот на нашите пациенти, защото знаете, че бъбречно-заместващата функция е нещо, което се практикува от 35 години и тя дава на нашите пациенти една стойност, едно желание да се реализират и в социален аспект, и в професионален аспект, и да имат по-добро качество на живот.

Аз приветствам екипа на проф. Йонова от Александровска болница, както и пожеланието това да се прави в повече диализни центрове в България, да се изследват микроелементите в серума, съответно оксидативния стрес, който при нашите пациенти е свързан със самата диализа, защото контакта на консумативите - хемолиниите, диализатора, хепарина, диализния разтвор, влизат в контакт с кръвните частици и по този начин се отключва една каскада от биохимични процеси, отключва се хуморално медииран имунитет. Има значение и клетъчно медиираният имунитет, който по-нататък може да предизвика и пирогенни реакции и да отключи някои други възпалителни процеси, отнасящи се до влиянието, и регулирането на оксидативния стрес, който ние можем да мониторираме и да се борим с последствията, защото той е на биохимично ниво и това трябва да се прави чрез проследяване и изследване на определени параметри, които са стандартизирани и които отдавна са известни в нашата практика.

Това, което презентирах е една интересна тема, която в България се коментира от 14 години и се публикува, а именно темата за burnout syndrome или синдрома на професионалното изпепеляване и прегаряне, който се среща при работещите хора, най-вече в по-активно социални професии. Тя бе посветена на работещите в диализните центрове колективи, влиянието на натрупания трудов стаж върху отношението към проблемите на пациента, здравословното състояние на колегите и кондицията, в която се намират след края на работния ден. Презентацията беше интересна и предизвика дискусия сред колегите.

Другите ми две презентации засягаха съвременни аспекти на лечението на базата на нови проучвания, които се правят за съвременните селективни витамин D рецептори за вторичния паратиреоидизъм, който е едно от най-сериозните усложнения при пациенти на диализа с висок риск на смъртност, сърдечносъдови заболявания и инвалидизация, с препоръки и случаи от нашата клиника.

Снимка: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече