Настоява за по-голям прием в специалностите медицинска сестра и акушерка.

В момента в тези специалности се приемат само по 18 души, а в болничните заведения в областта има сериозен недостиг на медицински сестри, като голяма част от тях са в пенсионна възраст, информира БНТ.
Пациенти, които са лекувани в болници в Благоевград, казаха, че често една медицинска сестра е на смяна в цялото отделение и се усеща нуждата от повече специалисти. „Болницата изпитва остра нужда от медицински сестри и акушерки, като имаме предвид , че до 2019 г. предстои пенсиониране на още 25 медицински сестри“, обясни Венета Стефанова, главна медицинска сестра в МБАЛ-Благоевград.
За да не се задълбочи кризата с медицинския персонал в болниците в областта, от Югозападния университет са изпратили писмо до Министерството на образованието с искане приемът от 18 студенти да бъде увеличен.
„Ние сме заявили нужда от 40 медицински сестри, допълнително и 20 акушерки, ако трябва да приемем повече хора, ние трябва да ги приемем законно, тоест това постановление трябва да бъде коригирано и допълнено с боря студенти“, заяви проф. Антони Стоилов, зам.-ректор „Образователни дейности” на Югозападен университет „Неофит Рилски” Благоевград.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече