Това е очакването на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи.

От организацията очакват подобно решение от Министерството на здравеопазването в контекста на започналите разговори за определяне на модел на заплащането в системата. МЗ обяви, че ще бъде разработен единен модел за заплащане в сектора, като за целта ще се търси мнението както на Министерство на финансите, така и на представители на съсловните организации. Очакванията са той да бъде готов до края на годината.
„Очакваме да се създаде ред в системата на заплащането, защото в момента има огромни диспропорции - в един и същи болници за един и същи труд се заплаща различно. Надяваме се действително министерството да разреши тези проблеми“, категорична бе Милка Василева (на снимката), председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. „Ние сме наясно, че здравеопазването е недофинансирано, но също така смятаме, че трябва да се въведе справедливост и правила при заплащането“, допълни тя като обясни, че те би трябвало да обхванат всички лечебни структури, сред които държавните, университетските, общинските и областните болници.
Василева съобщи още, че нивата на заплащане, договорени в Колективния трудов договор миналата година, масово не се спазват. Според тях старша медицинска сестра трябваше да получава 810 лв., а станалите професионалистите по здравни грижи в университетските болници - минимум 750 лв. „Има само няколко лечебни заведения, в които е постигната началната заплата от 750 лв., на повечето места това не е така. Тоест, анексът към Колективния трудов договор не се изпълнява поради нежелание от страна на работодателите. Понякога причина са недобре проведените преговори между синдикалните организации в лечебното заведение и работодателя, но е факт, че не се изпълнява“, коментира тя.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече