Предизвикана септична инфекция увеличава риска от животозастрашаваща вторична инфекция при мишки според ново проучване, публикувано в "PLOS Pathogens".


Инфекциите, попадащи в кръвообращението, могат да задействат реакция на имунната система, известна като сепсис, което води до 5,3 милиона смъртни случаи всяка година. Повечето от тези смъртни случаи са причинени не от първоначалната хиперактивност на имунната система, а от последваща фаза, в която нарушеният имунен отговор отваря вратата за застрашаващи живота вторични инфекции.

Екипът изследователи от Университета в Айова са инфектирали мишките с вирус, за да индуцират производството на Т-клетки на паметта (TRM) в кожата. Анализът показва, че сепсисът не намалява количеството и функцията на TRM в кожата. Въпреки това, докато функцията на самите TRM е запазена, тяхното влияние е силно нарушено.

При среща с нашественик в организма TRM стимулира другите клетки на имунната система. При сепсис обаче се нарушава нормалната активност на специфични интерферони, сигнализиращи протеини, използвани за комуникация между клетките на имунната система. Това води до повишаване на риска от вторична инфекция.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече