Латвийският специалист бе лектор по време на ХX Национален конгрес по ултразвук в медицината.

Едно от световноизвестните имена в образната диагностика бе лектор на сателитния симпозиум на фирма "Bracco", провел се по време на конгреса. Юбилейното събитие бе организирано от Българска асоциация по ултразвук в медицината и се състоя между 14-ти и 17-ти септември в Албена.

Във форума се включиха български и чужди специалисти в областта на ултразвуковите изследвания, като организаторите изтъкнаха задоволството си от присъствието на голям брой млади лекари.

Освен поредица от лекции по актуални теми, в рамките на конгреса се проведоха и Училище по Доплер и Ултразвук.

Проф. Радзина представи доклад на тема "CEUS на черен дроб: преглед на EFSUMB препоръките и LI-RADS класификация на чернодробни лезии", който бе посрещнат със силен интерес от аудиторията.

Проф. Радзина е президент на Латвийското дружество по ултразвук, президент на Латвийската асоциация по радиология, член на комитета на EFSUMB (European Federation of Societies in Ultrasound in Medicine and Biology) по оценка на публикациите, члена на Европейската Асоциация по Радиология (European Society of Radiology – ESR), член на Европейската Асоциация по Спешна Радиология (European Society of Emergency Radiology), член на Северно Американската Асоциация по Радиология (RSNA – Radiology Society of North America), регулярно организира национални и международни събития, като EUROSON School (2015 в гр. Рига, Латвия и 2017 в гр. Москва, Русия), Радиологичен Конгрес на Балтийските страни (Baltic Radiology Congress – 2010 и 2016), има повече от 40 презентации на различни международни срещи през последните 5 години – EUROSON, EURORSON School, European Stroke Conference, European Congress of Radiology – ECR и др.

Пред "Здравен навигатор" специалистът коментира, че контрастно-усиления ултразвук (CEUS) се прилага с цел детектиране и характеризиране на чернодробни лезии от 20 години, но рутинната му употреба започва едва преди 5-10 години, при въвеждането на втора генерация ултразвуков контрастен агент, какъвто е продуктът SonoVue® (BRACCO Italy) .

Проф. Радзина сподели, че фокалните чернодробни лезии са основното показание за употреба на CEUS при възрастни, като изследването наскоро е одобрено и от FDA в САЩ дори не само при възрастни, но и при деца. Относно приложението на метода, експертът заяви, че съществуват няколко индикации за използване на CEUS при черния дроб и други органи: "CEUS ни помага да разграничим доброкачествените от злокачествените процеси, благодарение на което може да се избегне ненужното излагане на радиация при КТ или на по-вредните контрастни вещества, използвани при КТ и ЯМР. Освен това в медицинската литература не съществуват данни за сериозни нежелани реакции след CEUS."

Друг ключов аспект от лекцията на проф. Радзина беше системата за класификация на чернодробни лезии, наречена LI-RADS, която се използва за групиране на различните типове увреждания в черния дроб (първични чернодробни тумори или вторични увреждания) според риска от злокачественост на процеса.

Тя коментира, че бъдещето на CEUS е в развиването на таргертно насочена терапия на лекарствени вещества в организма чрез използване на ефекта на т.нар. "microbubble-enhanced" ултрасонография и възможността за освобождаване на активния агент на мястото, представляващо интерес.

Проф. Радзина благодари на организаторите на събитието и заяви: "Българската асоциация по ултразвук в медицината традиционно събира специалисти в областта на ултразвук от различни страни и за мен е чест да съм сред поканените. Надявам се да науча нови неща от опита на българските колеги."

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече