Какво представлява болестта идиопатична белодробна фиброза?

ИБФ е необратимо прогресивно заболяване, засягащо тъканите на белия дроб. За съжаление фиброзата не може да бъде напълно излекувана, но пациентът може да се поддържа и да продължи да води нормален начин на живот.

Тъканите на белия дроб са еластични и чрез тяхното раздуване и свиване от вдишания въздух се усвоява кислород. Когато обаче, по различни причини, тъканите загубят еластичността си, те се „втвърдяват“ и тялото не може да се захранва с кислород. Именно това „втвърдяване“ се нарича фиброза. А „идиопатична“ означава, че не е ясно от какво е причинена. Тъканта, която е увредена, няма възможност да се възстанови.

Поставянето на правилната диагноза навреме е от изключително значение за овладяването на болестта. Затова, ако забележите някой от тревожните симптоми, не се колебайте веднага да потърсите консултация със специалист. За да се постави тази диагноза, лекарят трябва да чува при преслушване на белия дроб специфични звуци - като от отлепване на велкро лента. Тези звуци изискват изследвания, които могат да докажат, че пациентът боледува именно от ИБФ.

За съжаление около 50% от пациентите с ИБФ получават грешна диагноза. ИБФ често се бърка с бронхит, астма, ХОББ, емфизем и белодробна болест.

Болестта ИБФ е рядка болест и е включена в списъка с редките заболявания, установени в РБ през март 2016 г. През месец септември тази година се проведе специална кампания за информираност за болестта от Сдружение за идиопатична белодробна фиброза в България, част от международната кампания на Европейската федерация по идиопатична белодробна фиброза.

Преди броени дни краят на инициативата беше отбелязан с финала на организирана за целта велообиколка под надслов „С дъх на живот“. На 01.10.2017 в градинката пред Народен театър „Иван Вазов“ в София велосипедистите бяха посрещнати тържествено. На специално изградени информационни пунктове всеки имаше възможността да научи повече за болестта, симптомите й и начините за овладяване. Най-често се препоръчва прилагане на белодробна рехабилитация, промени в начина на живот (отказ от тютюнопушене), лечение с кислород, трансплантация, лекарства, които забавят развитието на ИБФ.

Повече за събитието може да намерите на Фейсбук страницата на Сдружението.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече