Това препоръчаха специалисти в Световния ден на зрението.

Държавата трябва да инвестира в ефективен скрининг за глаукома, с ясни предскринингови критерии. Такъв скрининг три пъти повишава откриваемостта на заболяването, отколкото масовият, в който се преглеждат всички. Инвестициите в подобна програма ще намалят не само броя на хората, които всяка година губят зрението си, а и финансовата тежест за държавата. Около това становище се обединиха днес – в Световния ден на зрението, специалисти, ангажирани в борбата с глаукомата. Заболяването е основна причина за необратима слепота в света.

Днес бе отчетен краят на мащабна кампания, организирана от Пациентска организация „Глаукома“ и Института за здравно образование. От март до октомври тази година, специалисти в над 30 населени места извършиха безплатни прегледи на близо 2500 души. Участниците в скрининга бяха подбрани по рискови критерии. При 25% бе открито повишено вътреочно налягане – основен рисков фактор за глаукома. Ефективността на кампанията бе отчетена от проф. д-р Генка Петрова от Фармацевтичния факулет на МУ-София. „Реализиран е много висок процент на откриваемост от медицинска гледна точка. Затова държавата трябва да инвестира в скрининг, но при ясни критерии“, посочи тя.

„Мерете си вътреочното налягане редовно - както си мерите кръвното“, призова Георги Димитров, председател на Пациентска организация „Глаукома“. Доц. д-р Наталия Петкова, основател на Българско глаукомно дружество, посочи, че диагноза не може да бъде поставена само с измерване на вътреочно налягане, необходими са допълнителни изследвания. Те се правят в университетските болници и специализирани очни клиники, подчерта тя. Усилията трябва да се насочат към близките на болните, друг рисков фактор е напредналата възраст, диабетът, ниското и високото кръвно, напреднали увреждания в зрителния нерв, високото късогледство и др. Медикаментите трябва да бъдат реимбурсирани на 100%, да се поемат от НЗОК и скъпите изследвания, които сега Касата не заплаща, пожелаха заедно пациентските организации и специалистите-офталмолози.

„Благодарение на общите усилия постигнахме важни стъпки. Кампанията изпълни задачата си. Когато тези резултати бъдат представени пред МЗ и НЗОК, се надявам те да направят и нещо допълнително. Искам да уверя, че всичко, което е излязло като ново лечение в световен мащаб, се прилага и у нас“, добави проф. д-р Лъчезар Войнов, национален консултант по очни болести.

2,4 млн. души годишно по света заболяват от глаукома. В България в началото на годината с диагноза „глаукома“ са диспансеризирани 78 487 души. Към 1.09.2017 г. те са 81 109, което е с 2622 повече.

Кампанията ще бъде официално закрита с благотворителна постановка, играна от незрящи актьори - на 30 октомври в Народен театър „Иван Вазов“.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече