Седем държавни и общински болници в София обединяват усилията си за превенция на заболяването.

През целия месец безплатни прегледи на мъже над 40 години ще се извършват в УСБАЛО, Първа САГБАЛ „Света София“, ВМА, УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Св. Анна“, Четвърта МБАЛ – София и Пета МБАЛ - София.

Простатният карцином е втората по честота ракова локализация при мъжете. Средногодишно със заболяването са диагностицирани 1,1 млн. мъже по света, а в България – над 2800. При аутопсираните мъже под 30-годишна възраст честотата му е под 5%, като нараства средно до 59% при мъжете на над 79-годишна възраст. Най-високо е разпространението на болестта в индустриално развитите държави – Австралия, Нова Зеландия и Северна Америка, най-ниско е в Азия. „Забележително е, че когато азиатците се преместят да живеят в Северна Америка, заболеваемостта при тях се изравнява с тази на местните жители. Това дава основание да се смята, че хринителният режим, в който преобладава ориз и чай, предотвратява развитието на рака на простатата“, каза проф. Петър Панчев, началник на Отделението по онкоурология в УМБАЛ „Александровска“.

За България честотата на разпространението е от порядъка на 79,9 болни на 100 000 мъже, по данни от 2013 г., като пикът е между 74-79-годишна възраст. Петгодишната преживяемост в страната ни е много ниска – 53,7% при средно 84% за Европа.

В процентно съотношение делът от общата онкологична заболеваемост за България е 16,2% и е на второ място след рака на белите дробове (19,3%). По отношение на смъртността е на трето място с 9,2% след бял дроб и дебело черво.

Като главни рискови фактори медиците отпределят на първо място генетичната предразположеност и възрастта, след това са употребата на алкохол в големи количества и тютюнопушенето, честата употреба на храни, съдържащи белтъци, пържените храни.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече