Това коментира специално за Здравен навигатор проф. А. Николов, новият председател на Българското дружество по акушерство и гинекология, който официално встъпи в длъжност.

Проф. Николов, проведе се ХIV Национален конгрес по акушерство и гинекология. Бихте ли споделили с какви впечатления останахте от форума?

Целта на всеки един конгрес е да изнесе новостите, които са произтекли през изминалите години. Нашите конгреси се провеждат на три години, т.е. има достатъчно време да съберем научен материал, които от една страна е представен на европейските и световни форуми, а от друга страна – ние самите да обобщим научните сфери, в които сме работили през тези три години. Това се случи и настоящия конгрес.

Като цяло основните направления бяха две – едно в областта на акушерството и второ в областта на гинекологията. Националният конгрес обобщава познанията, които имаме във всички направления на нашата медицинска, акушеро-гинекологична дейност. В България има много стойностни асоциации в областта на миниинвазивната хирургия в гинекологията, онкогинекологията, стерилитета, ултразвука в АГ, както и майчина и фетална медицина. Всяко едно от тези мероприятия детайлизира нещата в дадената област, като на конгреса съответно се представят обобщения от дейността и иновациите, които са извършени в тези сфери.

С много добри представяния в областта на акушерството се представиха колеги в сферата на майчино-феталната медицина, ултразвука в АГ, като се обсъждаха и много класически наши поведения по отношение на преждевременното раждане, Цезарово сечение и нормално раждане, като основната идея беше занапред да се опитваме все повече да намаляваме оперативните раждания и да върнем нещата в разумно водене на нормално раждане.

В областта на гинекологията бяха изнесени изключително много лекции и презентации; разгледаха се проблемите на общата гинекология, а особено стойностни бяха докладите и хирургията на живо от колегите, които работят в областта на миниинвазивните техники.

Избраха Ви за председател на Дружеството. Бихте ли казали какви ще бъдат приоритетите Ви, а също така – какво бихте пожелали на колегите си?

Аз на практика бях избран за председател на Дружеството преди три години, на предния конгрес, а сега встъпих в длъжност. За мен това е една отговорност, която обаче смятам, че е подплатена с подкрепата на всички членове на Дружеството, така и от всички водещи специалисти и ръководители. Това ми дава оптимизъм за бъдещето, за да може както казах и пред аудиторията, на следващите наши конференции да може да представим обединените познания на колегите от цялата страна, за да можем да продължим да работим в единна посока.

Снимка: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече