Безплатно изследване на основните показатели на дишането ще се проведе на 15 ноември в „Александровска“.

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е много сериозно и често срещано респираторно заболяване, което ограничава притока на въздух до белите дробове, причинява възпаление и увреждане на белодробната тъкан и стеснение на дихателните пътища, в резултат на което се затруднява дишането. От ХОББ страдат милиони хора по света. За България се предполага, че страдащите са над половин милион души. Болестта обикновено се открива на късен етап и повечето заболели започват лечение едва когато са настъпили необратими промени в дробовете им. Само в Европа всяка година от ХОББ умират 300 000 души. Болестта убива годишно повече хора, отколкото ракът на гърдата и ракът на белия дроб взети заедно. Прогнозата е към 2030 година болестта да бъде втора причина за смърт в света.

По повод социалната и здравната тежест на заболяването и предстоящия Световен ден за борба с ХОББ - 16 ноември, на 15 ноември 2017г. ще се проведе пресконференция с участието на проф. Огнян Георгиев – началник на Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести в УМБАЛ „Александровска“, ръководител на Катедра по пропедевтика на вътрешните болести в МФ на МУ – София, председател на Фондация „Наука и здраве”; проф. Даниела Петрова - началник на Отделение по белодробни болести към Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести, член на Управителния съвет на Фондация „Наука и здраве”; Диана Хаджиангелова - председател на Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергия и ХОББ.

Същия ден, от 11.00 до 14.00ч. ще има безплатно изследване на основните показатели на дишането (спирометрия) и измерване капацитета на белите дробове (пулсоксиметрия) на всички желаещи. Клиничен психолог ще бъде на разположение на пациенти с ХОББ за психодиагностика чрез интервю с цел преодоляване на депресията в тежките стадии на заболяването.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече