Глоби застрашават родителите, които не ваксинират малчуганите.

10 ваксини в Италия са вече задължително условие, за да могат децата да бъдат записвани в ясла, детска градина или училище. Това стана възможно, след като Конституционният съд в страната валидира закон, приет през лятото, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Сред ваксините са такива, които фигурират и в българския задължителен имунизационен календар – срещу дифтерит, тетанус, полиомиелит, шарка, морбили и др.

Според новия нормативен акт, ако родителите не са изпълнили задължението да ваксинират децата на възраст между 6 и 16 години, глобата ще варира между 100 и 500 евро.

Срещу закона се бе обявила областта Венето в Северна Италия и с аргумента, че с приемането му се нарушава правото на свободен избор, даде нормативния акт на Конституционния съд. Съдиите обаче се мотивираха, че с действията си целят да защитят индивидуалното и колективното здраве.

Италия бе една от страните в Европа, която пострада от епидемията от морбили. От това заболяване от началото на годината в страната са регистрирани 2340 случая, докато през 2016 г. и 2015 г. са били съответно 840 и 250. Някои от случаите тази година завършиха със смърт.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече