Отзиви от VII научна конференция “Съвременни акценти в сърдечната и съдовата патология”.

Между 24-ти и 25-ти ноември в София се проведе седмата научна конференция “Съвременни акценти в сърдечната и съдовата патология”. Събитието бе организирано от Българска сърдечна и съдова асоциация и традиционно събра на едно място кардиолози, пулмолози, ендокринолози, невролози, онколози, ОПЛ, специалисти по съдова хирургия и ангиология, анестезиология, студенти по медицина и фармация.

Екипът от лектори включваше уважавани медицински специалисти и експерти, в различните области на медицината. Очаквайте да ви представим допълнителни подробности от симпозиумите на фармацевтичните компании Boehringer Ingelheim и Merck.

Днес ви представяме специалния коментар на председателя на Организационния комитет, проф. Мария Цекова:

Проф. Цекова, кои бяха основните аспекти по време на лекцията Ви?

Както коментирах по време на симпозиума, по-високата сърдечна честота е свързана с повишена симпатикусова активност. Последната с отделянето на норадреналин оказва множество неблагоприятни ефекти върху сърцето и съдовете, което именно представлява опасността от повишената сърдечна честота.

Какви са възможностите за фармакологично повлияване на по-високата сърдечна честота и къде е мястото на бета-блокерите?

Изяснихме, че освен бета-блокерите съществуват и други групи медикаменти, които забавят съречната честота. Това са недихидропиридиновите калциеви антагонисти и блокерът на f-каналите. Те обаче въздействат само върху сърдечната честота, без да повлияват повишената симпатикусова активност.

Ако искаме да въздействаме на патогенезата на проблема, а не само да коригираме този рисков фактор, трябва да използваме бета-блокери. Те единствени блокират повишената активност на симпатикусовата нервна система.

Какъв е коментарът Ви за събитието?

Това е седмата подред конференция от съществуването на Българска сърдечна и съдова асоциация. Първоначалната ни идея бе да обхванем повече специалисти от разнообразни медицински области, тъй като пациентите обикновено имат не само сърдечно заболяване, но и други патологии. Винаги сме се стремили към мултидисциплинарност, за която усилено се говори през последните години не само в сферата на кардиологията, но и при другите специалности. Днес, когато се взима решение за поведението при т.нар. трудни болни, имаме нужда от мултидисциплинарен екип, който да гарантира адекватна терапия.

Другата ни цел бе да привлечем лектори от различни специалности, градове и университетски болници.

Конференцията се провежда два пъти в годината – през пролетта и есента. Стремим се традиционно една от сесиите да се състои извън София. Плевен ще бъде домакин на мартенския ни форум през 2018 година. Планираме освен тематичните лекции и симпозиуми да проведем и научна сесия, която да даде възможност на лекари и специализанти да споделят свои научни постижения чрез постери.

Летвата за ноемврийската сесия винаги се вдига високо, тъй като тя се пада след най-големите кардиологични събития - европейския конгрес, американския конгрес, събитията на Американската сърдечна асоциация и т.н. Всичко това прави провеждането на конференцията голямо предизвикателство, тъй като лекторите се стремят да са в крак с най-новото в областта.

.

.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече