Тя е оборудвана на световно ниво, за диагностициране на HPV и други инфекциозни заболявания.

В „Майчин дом” започва да работи лаборатория с уникална система, чрез която се прави най-надеждната диагностика за наличие на човешки папиломен вирус, който причинява рак на шийката на матката, съобщиха от болницата.

„Създаването на подобна лаборатория именно в най-голямата акушеро-гинекологична болница в България е знак за развитието на медицината у нас. Българските жени заслужават да имат възможност за такава надеждна и бърза диагностика, която е най-важният фактор за превенция на рака на шийката на матката”, споделя доц. Иван Костов, изпълнителен директор на „Майчин дом”.

Оборудването, което дава възможност за PCR в реално време е дарено от българския представител на водещата международна компания за внос и дистрибуция на научна апаратура.

Човешкият папиломен вирус (HPV) е доказаният причинител на рака на шийката на матката и редовните изследвания са най-важни за превенцията. На второ място идва надеждността на тези изследвания, защото правилната диагностика е от решаващо значение за диагнозата и не на последно място за правилното лечение. „Ракът на шийката на матката е обезпокоително често срещано заболяване за жените в България. Като данните на СЗО показват, че болните от този вид рак в България са с близо 15% по-повече от останалите страни на континента”, каза изп.-директор на „Майчин Дом” доц. Иван Костов и допълни: „Важно е да се знае, че с прецизни изследвания може да се уловят наченките на евентуалното му развитие и да бъде напълно елиминиран риска чрез елементарни за днешното ниво на медицината процедури. Първата стъпка е лечението на самия човешки папиломен вирус, което е медикаментозно. Но за да бъде лекуван, трябва да бъде установен”.

Ракът на маточната шийка е вторият най-често срещан тип рак при жените в света, а смъртността в България е над 9% на 100 000 души. Точно затова профилактиката на HPV е толкова важна.

Часове могат да се записват в кабинет 214 в ДКБ (Диагностично - консултативен блок) на „Майчин дом” на тел: 029172223.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече